EVEA: riik eirab ettevõtja põhiõigust

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Väikeettevõtete Assotsiatsioon (EVEA) ei mõista, miks teeb riik digiallkirjastatud dokumentide ületembeldamise nõudega vahet eraisikul ning ettevõtjal, keda nii president kui ka peaminister on nimetanud Eesti alustaladeks.

Nimelt soovitab Riigi Infosüsteemide Amet ettevõtjatel enne 2014. aastat digitaalselt allkirjastatud dokumendid (ddoc-formaadis) hiljemalt järgmise aasta juuliks üle tembeldada, et need vastaksid tänapäeva turvanõuetele ning et neid ei saaks tulevikus muuta, kirjutab Äripäev.

EVEA asepresident ja Hansa Law advokaadibüroo vandeadvokaat Vahur Kivistik leiab, et olukord, kus eraisikutele ja avaliku sektori asutustele on dokumentide ületembeldamine tasuta, kuid ettevõtted peavad välja käima mõnel juhul tuhandeid eurosid, riivab ettevõtja põhiõigust.

«Leiame, et selline vahe tegemine ja ettevõtjatele järjekordse rahalise koormuse panemine võib olla vastuolus põhiõiguste kaitsealasse kuuluva võrdse kohtlemise põhimõttega ning annab väära signaali Eesti ettevõtluskeskkonna kujundamise põhimõtetest,» ütles Kivistik.

«Riigi Infosüsteemide Amet on riigieelarveline asutus ning riigi maksumaksjateks – rõhutame: olulisteks maksumaksjateks – on ettevõtjad,» lisas ta. Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles