Riigi Kinnisvara vallandas ministri mõnitamise avalikuks teinud ametniku (17)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Meier koos elukaaslase Heiki Kranichiga 2013. aastal Kanal 2 peol.
Kristel Meier koos elukaaslase Heiki Kranichiga 2013. aastal Kanal 2 peol. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigifirma vallandas juulis ärisaladuse rikkumise alusel kliendisuhtehalduri Kristel Meieri, kes edastas riigihalduse minister Jaak Aabil koosoleku salvestise, kus toona asutust juhtinud Urmas Somelar nimetas haridusminister Mailis Repsi peast rasedaks.

«Otsuse langetamise põhjuseks on usalduse kaotus,» ütles Riigi Kinnisvara juhatuse liige Tanel Tiits. Tiitsi sõnul on ettevõtte  sisedokumentides selgelt kirjas, mis on ärisaladus ning üks ärisaladustest on koosolekuprotokollid ja sinna juurde kuuluvad materjalid. Tiitsi sõnul on samuti täpselt paika pandud, kes avalikkusega suhtleb.

Tiitsi sõnul toetub vallandamisteade K. Meieri  töölepingule ja seda aitas koostada juriidiline nõuandja. Tiitsi isiklikul hinnangul ei ole põhjust Kristel Meieri vallandamise puhul mingit põhjust rääkida soolisest diskrimineerimisest.

«Ütleks veel nii palju, et Riigi Kinnisvara AS on üks tublimaid riigiettevõtteid, kellel on loodud spetsiaalne infokanal selleks, kui keegi tunneb, et teda on kuidagi solvatud või ettevõte tegeleb mingi kahtlase teemaga,» rääkis Tiits. Asutusel on olemas vihjeliin, kuhu saavad pöörduda nii oma töötajad kui ka teised, kui neile tundub, et Riigi Kinnisvara on milleski eksinud.

«Seal infoliinil on vastas lepinguline partner ehk kõrvalseisev isik ja seda kaudu tulev signaal, kui see näiteks käib juhatuse esimehe kohta, siis see jõuab nõukogusse. Kui arvatakse, et nõukogu liige on midagi valesti teinud, siis üldkoosolekule,» selgitas ta.

Tiitisi sõnul on Meier ettevõttes töötanud aastaid ning mingeid probleeme pole temaga esinenud. Ka teiste töötajatega pole analoogseid juhtumeid olnud.

«See, mis juhtus, oli Riigi Kinnisvara AS tervikuna õppetund, mis mõjutas igat meie töötajat,» rääkis Tiits. Ta kinnitas, et ükski töötaja  ei saa täna väita, et ta ei tea, kuidas mingis olukorras käituda. «Mina arvan, et Riigi Kinnisvara AS sisene töökorraldus ei vaja mingit ümberkorraldust või uue dokumendi tekitamist. See kõik on kirjas ja Kristeli juhtum on erand,» sõnas ta.

«Ülesütlemise täpsemad detailid on teisele osapoolele teada ning ülesütlemine toimus seaduses sätestatud korras,» ütles Riigi Kinnisvara pressiesindaja Madis Idunurm. Ta lisas, et kui töölepingulise suhte pool leiab, et tema õigusi on rikutud, siis on tal võimalus pöörduda töövaidluskomisjoni ja/või kohtu poole, kes saab anda olukorrale objektiivse hinnangu.

«Mistahes viited soolisele diskrimineerimisele on kõnealuse juhtumi kontekstis alusetud ning pahatahtlikud,» lisas ta.

Kristel Meier vaidlustas oma vallandamise töövaidluskomisjonis. Postimees püüdis K. Meieriga ühendust saada, kuid see ei õnnestunud.

Riigi Kinnisvara juhtinud Urmas Somelar on ka varem silma paistnud oma väljaütlemiste poolest. Nii näiteks ütles ta üle 45-aastane inimene ei sobi koristajaks, sest nii vanad inimesed ei ole enam võimelised uusi töövõtteid omandama.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles