ELi justiitsministrid arutavad Tallinnas kommunistlike kuritegude uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba juures on toimunud kommunismi- ja natsismiohvrite mälestustseremooniad.
Vabadussõja võidusamba juures on toimunud kommunismi- ja natsismiohvrite mälestustseremooniad. Foto: Toomas Tatar

23. august on Euroopa kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuspäev ning sellel puhul kogunevad Tallinnasse Euroopa riikide justiitsministrid.

Üleeuroopaline mälestuspäev seati sisse 2009. aasta aprillis Euroopa Parlamendi resolutsiooniga Euroopa südametunnistusest ja totalitarismist. Mälestuspäeva raames on igal aastal 23. augustil Euroopa pealinnades kogunenud Euroopa riikide justiitsministrid ja totalitarismiohvrite ühingute esindajad ning riiklike ja mitteriiklike asutuste ja organisatsioonide esindajad, kes tegelevad totalitaarsete režiimide kuritegude uurimise ja ohvrite mälestuse jäädvustamisega.

Tallinn on selle kohtumise paigaks teist korda. Üleeuroopaline mälestuspäev toimus Tallinnas ka 2015. aastal.

2017. aasta mälestuspäev algab justiitsministrite kohtumisega Kultuurikatlas. Kohtumisel arutatakse riikidevahelise asutuse moodustamist kommunistlike režiimide kuritegude ja veel elusolevate aegumatutes kuritegudes süüdiolevate isikute süütegude uurimiseks, mis on kahe aasta eest Tallinnas algatatud tegevuse jätk. Rahvusvaheline koostöö kommunistlike režiimide kuritegude süütegude uurimiseks on Euroopa Mälu ja Süüme Koostöökogu (PEMC) initsiatiiv. PEMC asutati 2011. aastal ülalnimetatud Euroopa Parlamendi resolutsiooniga. Ministrite kohtumisele järgneb pressikonverents.

Keskpäeval algab mälestustseremoonia koos pärgade panekuga Vabadussamba juures. Sõnavõttudega astuvad üles justiitsminister Urmas Reinsalu ja Kultuurikatlas toimunud kohtumisel osalenud EL-i ministrid ning Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Leo Õispuu. Mälestuspalvuse peab EELK peapiiskop Urmas Viilma, esineb ETV tütarlastekoor ning võidusamba jalamile asetatakse ohvrite mälestamiseks pärjad.

Kell 14.30 algab Kultuurikatlas konverents «Kommunistlike režiimide kuritegude pärand 21. sajandi Euroopas». Sissejuhatava kõne peab Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam. Järgnevas paneeldiskussioonis, mida modereerib doktor Olaf Mertelsmann Tartu ülikoolist, osalevad ka Saksamaa Sotsialistliku Ühtsuspartei diktatuuri uurimise liidusihtasutuse direktor doktor Anna Kaminsky, Toronto ülikooli professor Andres Kasekamp, Moldova riikliku ülikooli professor Igor Caşu ning doktor Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk Euroopa Mälu ja Solidaarsuse Võrgustikust Varssavis. Diskussiooni lõpetab arutelu publikuga. Konverents on inglise keeles sünkroontõlkega eesti keelde.

Kell 17 avatakse Meremuuseumi püssirohuaidas Uuel tänaval näitus «Kommunismi ajastu». Näituse koostas Saksamaa Sotsialistliku Ühtsuspartei diktatuuri uurimise liidusihtasutuse tellimusel doktor Gerd Koenen. Eestit puudutavad stendid valmistas Eesti Mälu Instituut. Kõik näituse stendid on eesti ja inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles