Fotod: Ratas tegi soovijatele Stenbocki majas tuuri

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Stenbocki majas oli täna avatud uste päev, kus külastajatele tegi ekskursioone peaminister Jüri Ratas isiklikult.

Riigikantselei korraldas sel kolmapäeval, 9. augustil traditsioonilise Stenbocki maja avatud uste päeva, kus oli võimalik tutvuda valitsuse ja peaministri tööruumidega. Ekskursioonid toimusid kell 11, 12, 13, 14 ja 15, teatas riigikantselei.

Päeva lõpetas Tanel Padari kontsert, mis algas kell 18 Stenbocki maja õuel.

Stenbocki majas toimuvad valitsuse istungid, seal töötavad igapäevaselt peaminister ja riigikantselei. Vabariigi Valitsus pidas esimese istungi Stenbocki majas 17 aastat tagasi, 8. augustil 2000. Avatud uste päevad toimuvad Stenbocki majas igal aastal, esmakordselt olid uksed avatud 2005. aastal.

Esinduslik hoone Toompea põhjaserval kavandati algselt Eestimaa kubermangu kohtuasutuste jaoks, kuid valmimisel, 1792. aastal sai sellest hoone ehitaja, Hiiumaa mõisniku krahv Jakob Pontus Stenbocki linnaresidents. Hiljem kasutati hoonet mitmel otstarbel, alles 19. sajandi lõpus võeti see esmakordselt kasutusele kohtuhoonena. Kohus töötas majas 1987. aastani. Seejärel seisis maja kümme aastat tondilossina, kuni 1996. aastal alustati selle taastamisega valitsuse ja riigikantselei hooneks.

Stenbocki maja õuel korraldatakse riigikantselei ja Eesti Kontserdi koostöös kontserte juba 2001. aastast. Stenbocki maja õu on akustiliselt suurepärane kontserdisaal, mis ei vaja erilist võimendust. Kontserdisaal valitsushoone õuel on Euroopas ainulaadne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles