Kaitseminister: Jaapanil on õiguslik alus Guami suunas väljatulistatud rakett rajalt maha võtta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera
Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera Foto: ISSEI KATO/REUTERS/Scanpix

Jaapanil oleks seadusega lubatud Põhja-Korea poolt Guami suunas väljatulistatud raketi teekond katkestada, vahendas uudisteagentuur Kyodo Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera sõnu.

Ododera ütles parlamendi alamkojas, et Jaapanil on õigluslik alus anda löök USA Vaikse ookeani terrirooriumi suunas liikuvale raketile, kui seda hinnatakse Jaapanile eksistentsiaalseks ohuks.

Kaitseministri sõnul võib Jaapan sel juhul kasutada kollektiivse enesekaitse õigust ja aktiveerida sõjalaeval asuva laev-õhk-tüüpi raketitõrjesüsteemi Aegis.

Tokyo on ka varem teatanud, et võib alla tulistada vaid Jaapani suunas liikuvaid rakette.

Ekspertide sõnul puudub aga Jaapanil tegelik võimekus üle oma territooriumi lendavate ballistiliste rakettide allatulistamiseks.

USA president Donald Trump ähvardas teisipäeval, et Põhja-Korea saab näha sellist tuld ja raevu ning sõjalist jõudu, mida maailm pole varem näinud, kui ta Ühendriikide sõjaga ähvardamisest ei loobu.

Pyongyang vastas tunde hiljem avaldusega, et kaalub ballistiliste rakettide tulistamist USA territooriumi Guami lähedale.

Täna hommikul teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA, et sõjavägi koostab augusti keskpaigaks plaani tulistada üle Jaapani territooriumi Guami suunas neli raketti ja esitab selle riigijuht Kim Jong-unile kaalumiseks.

Uudises teatatakse, et plaan näeb ette rakettide tulistamist üle Jaapani Shimane, Hiroshima ja Koichi prefektuuride.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles