Lähis-Ida elanike tervis sarnaneb esimeses maailmasõjas osalenute omaga

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on nelja-aastane Süüria tüdruk Rada Hallabi, kes põeb diabeeti.
Fotol on nelja-aastane Süüria tüdruk Rada Hallabi, kes põeb diabeeti. Foto: Manu Brabo / Scanpix

Maailma haiguskoorma värske raporti kohaselt on Lähis-Idas lisaks sõjategevuses hukkunute arvuga kasvanud hüppeliselt enesetappude hulk ning krooniliste haiguste ja vaimsete häirete esinemissagedus, vahendab ERR.

Aastatel 1980–2015 kasvas vägivaldsete surmade arv Lähis-Idas 8,5 korda – raporti kohaselt moodustavad otseselt sõjategevuse tõttu hukkunud sõja kõigist ohvritest vaid jäämäe veepealse osa ning «kadunud sugupõlvest» on saamas sada aastat pärast esimese maailmasõja lõppu taas reaalsus.

Paralleelselt kasvas oluliselt suremus kroonilistesse haigustesse, mida oleks võimalik tegelikult vältida, näiteks diabeeti surnud inimeste arv on kasvanud 2,16 korda ja neeruhaiguste tõttu suri pea 1,8 korda rohkem inimesi.

Raporti kaasautor Aleksandra Barac, Belgradi ülikooli arstiteaduse dotsent ütles, et krooniline stress ja vaimsed vapustused on paljude haiguste puhul oluliseks riskiteguriks ning konfliktid vähendavad võimalust, et inimesed jõuavad või lähevad õigel ajal arsti juurde.

Piirkonna pikemaajalise tuleviku mõttes on teadlaste sõnul aga murettekitav erinevate vaimsete häirete nagu depressiooni, ärevuse, bipolaarse häire ja skisofreenia esinemissageduse kasv. 

Loe edasi ERRist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles