Savisaare protsessi kohtuniku mahlakamad repliigid istungite ajal (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuprotsess Edgar Savisaare üle. Pildil keskel kohtunik Anne Rebane.
Kohtuprotsess Edgar Savisaare üle. Pildil keskel kohtunik Anne Rebane. Foto: Erik Prozes / Georg Kõrre

Edgar Savisaare kriminaalasja n-ö loosiratta tahtel arutama hakanud Harju maakohtu kohtunik Anne Rebane on siiani silma paistnud oma nõudlikkuse ja rangusega ning selgete, kohati ka muhedate väljaütlemistega.

Rebane käitub tippärimeestest, -poliitikutest ja -advokaatidest pungil kohtuprotsessi juhtides nagu klassijuhataja. Kui keegi jääb istungile hiljaks, saab ta noomida – alles hiljuti sai noomida Savisaar, kes lõunalt hiljem tagasi tuli. Samas kuulab Rebane otsuse langetamisel ja taotluste läbivaatamisel alati kõikide osapoolte arvamust ja katsub olla õiglane, leida kõige mõistlikumad lahendused ka praktilistele probleemidele, sealhulgas istungiaegadele.

Näiteks lubas ta heatahtlikult, et need ärimehed, kelle kohta kogutud tõendeid, valdavalt helisalvestisi, parasjagu saalis ette ei mängita, ei pea kohale tulema ja saalis istuma. Ka on kohtunik korduvalt Savisaarele isiklikult kohtumajja kiirabi kutsunud, kui viimane on end halvasti tundnud, pakkunud talle võimalust saali taga pikutada. Rebane tuli samuti vastu kaistja Aivar Pilve taotlusele otseblogide lõpetamiseks meedias. 

Koostasime ülevaate Anne Rebase mahlakamatest repliikidest istungite ajal:

I istung 12. juunil

«Halloo, tere! Mina olen Harju maakohtu kohtunik Anne Rebane ja helistan teile seoses Edgar Savisaare terviseekspertiisiga. Meil terve saalitäis inimesi ootab, aga me ei saa enne istungiga edasi minna, kui teie pole tunnistust andnud. Millal te tulla saaksite?» alustas kohtunik Anne Rebane esimest istungit ootamatu telefonikõnega otse saalist Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kohtuarst-eksperdile Marika Välile, et teda järgmiseks päevaks istungile tunnistusi andma kutsuda.

II istung 13. juunil

Ekspert Marika Väli tunnistuse ajal läks jutt ravimitele, mida Savisaar tarvitab. Ühel hetkel võttis Savisaar oma portfellist välja ravimikarbi, ulatas selle oma kaitsjale Oliver Nääsile, mispeale võttis viimane pakendist demonstratiivselt välja ravimi infolehe, et hakata võimalikke sagedasi kõrvalmõjusid ette lugema.

Sellega ta aga kuigi kaugele ei jõudnud, sest kohtunik Anne Rebane katkestas tema jutu: «Härra Nääs, ei ole vaja infolehte ette lugeda.»

Kohtunik Anne Rebane ja advokaat Oliver Nääs.
Kohtunik Anne Rebane ja advokaat Oliver Nääs. Foto: Illustraator: Mirjam Laater

Savisaare teine kaitsja, Gretta Oltjer-Timberg kordas Nääsi varasemast küsimust Savisaare mäluprobleemide kohta. Nimelt oli Savisaar kurtnud komisjonile, et tal on probleemid lühimäluga. Ta küsis eksperdilt, et kas see ei tähenda, et Savisaar pole võimeline pika kohtupäeva jooksul kogu informatsiooni vastu võtma.

Kohtunik sekkus ja ütles, et Savisaare kaitsjad ei peaks kordama teineteise küsimusi, mida on juba korduvalt esitatud. «Võtke kokku end! Ja see märkus pange protokolli.»

Kohtunik pöördus istungi lõppedes Edgar Savisaare poole: «Kui te olete väsinud ja vähe maganud, siis kohtul on täiesti võimalus, et sel ajal, kui teised käivad lõunal, teie saate siin magada ja pikutada. Kui soovite, võite oma padja ja teki kaasa võtta.»

Kaitsja Oliver Nääs vaidles vastu, et siis peaks eraldi söögipaus ka olema. «Lõunapaus on nii pikk küll, et jõuab nii süüa kui ka tukkuda,» ütles kohtunik.

«Kas te ikka unerohtu tarvitate?» päris kohtunik Savisaarelt ja lisas Nääsi kommentaarile, et see ei aita, et siis tuleb leida ravim, mis aitaks.

«Aitäh hea nõu eest,» lausus Savisaar. «Võtke heaks,» vastas kohtunik.

IV istung 8. augustil

Kaitsja Oliver Nääs palus, et istung võiks järgmisel päeval Savisaare pärast kell 12 alata, sest tal on unehäired ja kell 10 kohtus olemine on talle väga raske. Kohtunik ütles, et ka tema tuleb kaugelt ja unehäired on talle samuti tuttavad ja ka sel põhjusel istungite edasilükkamisega ei tahtnud ta nõustuda, sest uni tuleb siis, kui ta tuleb.

Savisaar hilines 8 minutit. Kohtunik palus Savisaarel paluda endale lisaaega lõunapausiks, kui tunnist ei piisa, et kõik saaksid kokkulepitud ajal kohale tulla. 

V istung 9. augustil

Ärimees Villu Reiljani küsitlemine katkes poole tunnistuse ajal, sest inimesed haarasid kõrvaklappide järele – keegi ei kuulnud, mida Reiljan räägib.

«Mina pean küll pingutama ja suhu vaatama,» lausus ka kohtunik. Reiljan ütles, et ta teeb enda arust küll suud lahti.

Täiendatud möödunud nädala istungite põhjal:

VII istung 15. augustil

Teisipäevasel istungil soovis prokurör ette mängida Kadriorus Poska majas toimunud kohtumise lindistust Edgar Savisaare, Kalev Kallo, transpordiettevõtja Stanislav Alteri ja Tallinna Majanduskooli õpilaskodu valvuri Viktor Tarassoviga. Sellele oli vastu ärimees Vello Kunmani kaitsja Kristi Rande, kes leidis, et kuna selle vestluse alusel ei ole kellelegi süüdistust esitatud ja see ei puuduta ühtegi kuriteoepisoodi, ei peaks seda tõendit arvestama ning kohtusaalis ette mängima.

Kohtunik leidis, et võistlevas menetluses on prokuröril õigus tõendeid esitada. Rebane märkis, et peaasi, et ei pea 8 lehekülge kuulama juttu Rassolnikust ja pelmeenidest, sest esiteks läheb selle jutu peale kõht tühjaks. Evestus vastas kohtunikule, et Balalaika (vene restoran, kus Savisaar ja Kofkin pidevalt kohtusid – toim) peod on nüüd läbi ehk nende kohtumiste lindistused on juba kuulatud.

VIII istung 16. augustil

Kui kolmapäeval esimese tavalise tunnistajana protsessile kutsutud ehitusärimees Tarvo Teder kohtusaali jõudis, küsis kohtunik Tederilt: «Miks Te hiljaks jäite?» (Teder sisenes saali 10.03, pidi olema kohal 10)

Teder: «Hooletusest.»

Rebane: «See näitab teie suhtumist. Istuge, palun.»

Keset tunnistuse andmist ütles aga kohtunik Tarvo Tederile nii: «Teie olge kuss.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles