Eesti Rahva Muuseumi ehitust arutab halduskohus

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase ERMi peahoone kohal jalutavad veel jooksus penid ja oota­­vad äravedamist Raadi järvest võetud muda kuhilad.
Tulevase ERMi peahoone kohal jalutavad veel jooksus penid ja oota­­vad äravedamist Raadi järvest võetud muda kuhilad. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahva Muuseumi uue peahoone ehitushanke pärast halduskohtusse läinud Astlanda Ehitus ei leppinud hanketingimuste osalise täiendamisega ning taotleb kohtult ehituskonkursi külmutamist.


Eesti Rahva Muuseumi (ERM) Ehituse Sihtasutus kuulutas ehitushanke välja 4. märtsil, mispeale Astlanda Ehitus taotles riigihangete vaidlustus­­komisjonilt üheksa muudatuse sisseviimist hankedokumentidesse.

Vaidlustuskomisjon rahuldas Astlanda soovi vaid neljas punktis ning sihtasutus täiendas sellele vastavalt hankedokumente. Ühtlasi otsustas sihtasutus lükata ehituspakkumiste esitamise tähtaja kolm nädalat edasi – 12. mailt 2. juunile.

«Pakkumistähtaja pikendamine oli meil küll juba arutusel enne vaidlustuskomisjoni otsust,» märkis ERMi direktor Krista Aru. «Projekt on niivõrd mahukas, et tähtaja lükkamine juunisse on igati õigustatud.»
Soov vältida nõrka ehitajat

ERMi ehituse sihtasutus loobus ettevõtte usaldusväärsust peegeldava pangagarantii nõudest ja pikendas nimekirja objektidest, mis lähevad arvesse varasema kogemuse hindamisel. Näiteks lisati nimekirja kortermajad ja hotellid.

Samas jäi muutmata punkt, mille järgi tunnistatakse vastuvõetavaks vaid ehitusfirmad, mis on varem ehitanud vähemalt kaks 18 000-ruutmeetrist või suuremat hoonet.

«Mind valdab nõutus, kui Astlanda Ehitus protestib, et tellija on seadnud liiga suured nõudmised,» ütles Krista Aru. «Oleme püüdnud seada õiglased nõudmised. Me ei leia, et oleme ülekohtused ja nõuame midagi üleloomulikku.»

Raadile kavandatava ERMi uue peahoone suletud netopind on projekti järgi üle 33 000 ruutmeetri. Võrdluseks: näiteks Viljandi maanteele kavandatava Tartu Ülikooli uue neljakorruselise füüsikahoone kogupindalaks on kavandatud 13 000 ruutmeetrit.

«Näiteks Lõunakeskuse pindala on 70 000 ruutmeetrit,» võrdles Aru. «Alati võib küsida, miks ei võiks piisava kogemuse piiriks seada 15 000- või 10 000-ruutmeetrist hoonet. Mina aga küsiksin, kes keelab Astlanda Ehitusel moodustada konsortsium mõne teise firmaga, kellel on piisavalt suurte hoonete ehitamise kogemus.»

Aru leidis, et kui tellija otsustusõigus taandatakse lõpuks ainult ehituse hinnale, on suur risk, et võitjaks saab nõrgapoolne ehitaja, kes ei suuda pidada kinni tähtajast ning hakkab kõikvõimalikeks lisatöödeks raha juurde küsima.

Suurem selgus lähipäevil

ERMi ehituse sihtasutuse juhatuse liige Peeter Mauer ütles, et halduskohtu nõudel peab ta andma tänase päeva jooksul Astlanda Ehituse kaebusele esmased vastused.

Mauer arvas, et alanud nädalaga peaks selguma, kas kohus peatab ehituskonkursi ning kas sellest johtuvalt nihkub ehituspakkumiste tähtaeg 2. juunilt veelgi edasi.

Astlanda Ehituse juhatuse liige Tiit Kõnd teatas, et firma ei soovi teemat praegu kommenteerida.

ERMi peahoone ehituse eeldatav maksumus jääb vahemikku 32 kuni 38 miljonit eurot ning selle püstitamise kestuseks on kavandatud peaaegu kolm aastat.

Muuseumi ehituseks loodab Eesti saada toetust Euroopa Liidult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles