Video: maailma vanim mees, Auschwitsis ellu jäänud Yisrael Kristal, suri 113-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yisrael Kristal
Yisrael Kristal Foto: SHULA KOPERSHTOUK/AFP/Scanpix

Maailma vanima mehe tiitlit kandnud Yisrael Kristal, kes elas üle Esimese ja Teise maailmasõja ning jäi ellu ka Auschwitsi koonduslaagris, suri 113-aastasena.

Pere teatel oleks reedel, 11. augustil lahkunud Kristal saanud järgmisel kuul 114-aastaseks, edastab The Telegraph.

Yisrael Kristal
Yisrael Kristal Foto: SHULA KOPERSHTOUK/AFP/Scanpix

Lapselaps Oren Kristali sõnul saavutas ta vanaisa väga palju ja mõistis inimloomust väga hästi.

Möödunud aastal andis Guinnessi rekordite raamat Kristalile diplomi, mis teatas, et ta on maailma kõige vanem mees.

Guinnessi rekordite raamatu esindaja Marco Frigatti ja Yisrael Kristal
Guinnessi rekordite raamatu esindaja Marco Frigatti ja Yisrael Kristal Foto: Dvir Rosen/AP/Scanpix

Kristal sündis 1903. aastal Poolas Żarnówis juudi perekonnas.

«Kui ta oli Esimese maailmasõja ajal laps, aitas ta kodus valmistatud alkoholiga hangeldajat. Ta oli umbes 12-aastane, kui jooksis Poolas talvisel ajal raske kandam seljas mitu kilomeetrit läbi lume ja viis sõduritele alkoholi. Isegi eakana suutis ta kiiresti liikuda, kiiremini kui mina. Ta sõnas tihti, et tema nooruses tuli pakaselisel ajal kiiresti liikuda, et mitte maapinna külge külmuda,» sõnas lapselaps.

Kristal jäi pärast Esimest maailmasõda orvuks, kuna ta vanemad surid. Ta läks Łódźi, kus asus tööle maiustustetehases.

Natsiokupatsiooni ajal oli ta Łódźi getos, kust ta viidi Auschwitzi koonduslaagrisse. Ta esimene naise ja kaks last hukkusid koonduslaagris.

Auschwitzi koonduslaagri peavärav. Foto: AFP/Scanpix / Scanpix
Auschwitzi koonduslaagri peavärav. Foto: AFP/Scanpix / Scanpix Foto: SCANPIX

«Ta ütles meile, et kui me lähedasi leiname, siis peaksime olema õnnelikud, et nad on maetud Iisraeli. Ta ei tea kuhu on maetud kümned inimesed, keda ta kunagi tundis,» lisas lapselaps Oren Kristal.

Israel Kristal kaalus koonduslaagrist vabastamisel vaid 37 kilogrammi, olles oma suurest perest ainus ellujääja. Ta abiellus hiljem naisega, kes samuti jäi holokaustis ellu. Nad emigreerusid 1950. aastal Poolast Iisraeli, kus rajasid eduka maiustustefirma.

«Ta oli väga töökas mees, tal jätkus ka pärast raskeid katsumusi palju energiat. Veel paar nädalat tagasi tähistas ta ühe meie pere liikme täisealiseks saamist,» lausus lapselaps.

Yisrael Kristali jäid leinama kaks last, palju lapselapsi ja lapselapselapsi.

Guinnessi rekordite raamatu esindaja Marco Frigatti, maailma vanima mehe tiitlit kandnud Yisrael Kristal ja tema pereliikmed
Guinnessi rekordite raamatu esindaja Marco Frigatti, maailma vanima mehe tiitlit kandnud Yisrael Kristal ja tema pereliikmed Foto: Dvir Rosen/AP/Scanpix

Pärast Kristali surma sai maailma vanimaks meheks 13. detsembril 1904 sündinud hispaanlane Francisco Núñez Olivera, kes on 113-aastane.

Rahvusvahelise gerontoloogia uurimisgrupi ja Guinnessi rekordite raamatu andmetel on maailma kõige vanem elusolev inimene 10. märtsil 1900 Jamaical sündinud Violet Brown, kes on 117-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles