Kehv suvi küll, aga Tartu õitseb varasemast rohkem (1)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raha paneb rattad käima ning seda on Tartuski märgata, sest tänavu rõõmustab siin silma harjumuspärasest rohkem lilli. Nagu varasematel aastatel, on rohenäpud täitnud kesklinnas teada-tuntud lillepeenrad, -kastid ning -amplid, kuid lilli õitseb ka täiesti uutes kohtades. 

Näiteks 2003. aastal valminud väga rahvarohkel Turusillal ripub laternapostide küljes esimest korda 28 kirevat amplit. Samuti esimest korda on suured pottamplid, kokku 20, saanud Võidu silla, Vabadussilla ja Kroonuaia silla laternapostid. Kehvadest ilmadest hoolimata on sildade amplid lopsakad.

Pirogovi roosid kolisid

«Sildade amplitesse istutasime erinevaid lilli,» ütles OÜ Kanepi Aiand tegevjuht Margus Vahtramäe. «Neis on miksitud petuuniaid, ruset, pelargooni ja bataati. Aga et suvi on olnud väga külm, on petuunia teistest üle kasvanud.»

Sildade amplid on ka üsna hästi vastu pidanud. Ainult Turusillale pandud kookos­­amplitest läks neli kohe alguses kaduma, osa neist leidsid aednikud tükkidena, osa tuligi kadunuks tunnistada. «Õnneks oli see vaid üks selline lõhkumise ja kadumise hoog,» märkis Margus Vahtramäe. 

Tänavu võitis kesklinna lillekastide ja -amplite rajamise ning hooldamise riigihanke Kanepi aiand, millel tööks kulub pisut enam kui 44 200 eurot. 

Et Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistusel on tänavu lillede istutamiseks ning hooldamiseks ligi 45 000 eurot rohkem kui varem, on uut silmarõõmu tekkinud ka kesklinnast kaugemale. 

Esimest korda on lillepeenrad ja kuus suurt begooniatega kera saanud linna servas asuv väga suure liiklusega Riia ringristmik. Sinna peenarde rajamiseks ja nende hoolduseks kulub 11 950 eurot. Ka Riia mäel hallikivisel Riia 12 platsil on sel aastal lilletorni asemel valgete ja punaste begooniatega kerad.

Kevadel rajati endise Sõpruse poe, nüüdse Maxima taha Mõisavahe pargi kõrval muruplatsile suur peenar, kuhu 368 ruutmeetrile istutati ligi 400 roosiistikut. Peenar on kujundatud päiksena, mille südamikust hargnevad igasse suunda eri värvi õitega roosidest «päikesekiired». Peenrasse on istutatud kolme sorti roose: kanada roos «Morden Sunrise», floribundroos «Aprikola» ja pinnakatteroos «Amber Sun». Selle peenra projekti tegemiseks, rajamiseks ja hoolduseks kulub tänavu ligi 15 610 eurot. 

Väike uus roosiklump tekkis ka Emajõe äärde Kaarsilla ja turuhoone vahele. «Lasime sinna istutada põhjalikult uuendatavalt Pirogovi platsilt üles võetud roosid, mis kaevamisele vastu pidasid,» rääkis Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse haljastuse spetsialist Pilleriin Talviste. «Pirogovi platsile tuleb täiesti uus haljastus.»

Aga teised ringid?

Mullu augustis linnalilledest rääkinud Tartu Postimehe artiklis märkis Tartu abilinnapea Valvo Semilarski, et kavas on sildade kaunistamine lopsakate lilleamplitega ning kindlasti soovitakse tegeleda liiklusringidega, kuhu on plaanitud roosipeenraid, mis õitseksid võimalikult kaua. Juttu oli toona Räpina maantee algusest, Sõpruse ringist, Turu tänava ringist ja Lammi tee ringist. 

Aasta on läinud, aga roosipeenraid neil ringidel pole. «Oli tõesti mõte teha näiteks Annelinna ringidele peenrad, kuid kõik ei lähe nii, nagu mõtled,» selgitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma. «Tahtsime ringidele teha püsikupeenraid, kuid seal on maas palju trasse ja nendega tuleb arvestada.»

Tartu suuremaid ja väiksemaid peenraid vaadates ei jää märkamata, et enamasti õitsevad seal üheaastased suvelilled. Miks ei kasutata siinses haljastuses püsikuid, mis kokkuvõttes tuleksid odavamad, sest lõpeks ära igal kevadel käiv suur istutamine?

«Ise ka küsime seda endalt,» vastas Eda Põldma. «See on tulevikuteema, millele tuleb mõelda. Tallinnas on püsikutega väga ilusaid asju tehtud. Pikas perspektiivis on püsikud ka odavamad.» 

Linna lillepeenarde kavandid teevad linnavalitsuse haljastusametnikud, kes korraldavad talvel ka hanke peenarde täitja-hooldaja leidmiseks. Järgmise aasta plaane ei ole veel tehtud. «See on sügisene töö,» ütles Eda Põldma. «Siis saame teada, kui palju on linna eelarvesse lilledele raha kavandatud. Selle põhjal teeme ka plaanid ja korraldame hanke.»

Tartus peenral, kastis, potis 

  • Ligi 660 ruutmeetrit suvelillede peenraid, mille ümber tuleb hooldada ka ligi 400 ruutmeetrit muru.
  • 110-ruutmeetrine roosipeenar Holmi pargis, uus, ligi 400-ruutmeetrine roosipeenar 
  • Mõisavahe pargis (Mõisavahe 2a), uus väike roosiklump Emajõe ääres Kaarsilla ja turu­­hoone vahel.
  • 160 amplit (mullu 110).
  • 66 haljastuskonteinerit ja lillekasti (mullu 66).
  • 42 akna- ja rõdukasti (mullu 44).
  • 4 lillekera Riia mäel Riia 12 väljakul, 6 lillekera ja 78 ruutmeetrit peenraid Riia ringristmikul.
  • Lillede istutamiseks ja hooldamiseks on tänavu Tartu eelarves 115 000 eurot, mullu oli nendeks töödeks ligi 70 000 eurot. 
  • Ülikoolilinna lillede eest hoolitsevad sel aastal OÜd Vesneri Aed ja Kanepi Aiand. Vesneri Aed rajas ja hooldab lillepeenraid, -kaste ja -konteinereid näiteks Kaubahoovi platsil, Uueturu platsil, Vabaduse puiestiku ääres, Kraamituru kaldapealsel, turuhoone ümbruses, Riia mäe platsil, samuti hooldab Holmi pargi rosaariumi. Kanepi aiandi hoole all on raekoja lillekastid, Raekoja plats 3 ja 12 rõdukastid, Raekoja platsi, Küüni tänava ja Kraamituru kaldapealse ning sildade lilleamplid. 

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles