Otsekorraldus ja püsikorraldus – mis, kas ja millal

, teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Paljud on arveid tasudes saanud pangalt soovituse sõlmida energia- või telefonifirmaga otsekorraldusleping. Siiski ei ole mitte kõik otsekorraldustega arvete tasumise teed läinud, kuna ei mõista, kuidas see toimib, palju maksab ja mis juhtub näiteks siis, kui maksepäeval arvel piisavat summat pole.

Otsekorraldus

Otsekorraldus on maksja, panga ja ettevõtte vaheline kokkulepe. Pank võtab ise kontolt määratud kuupäeval kütte- või telefoniarve jagu raha maha, maksab ajakirja telimuse, kodu kindlustuse või auto liisingumakse.

Otsekorralduslepingu sõlmimine ja maksed on eraisikutele tasuta, teenustasu pangale maksab saaja ettevõte.

Otsekorralduslepingu sõlmimisel tuleb väljapakutute seast valima makse tegemiseks kõige sobivama kuupäeva, mis sobib rahavoogudega ja arve tasumise tähtajaga. Ka saab määrata limiidi, millest suuremaid arveid kontolt maha ei võeta. Samuti saab määrata, kas makseid saab teha osaliselt või mitte.

Kui määratud päeval pole kontol piisavalt raha, jääb otsekorraldus sel korral tegemata. Arve tasumiseks tuleb see inimesel ise raha laekumisel ära teha. Järgnevatel kuudel, kui vajalik summa on arvel olemas, toimib otsekorraldus edasi.

Otsekorralduslepingu tingimuste muutmiseks, olgu selleks maksekuupäev või limiit, tuleb aga olemasolev leping lõpetada ning sõlmida uute andmetega uus leping. Sageli tuleb leping lõpetada ka siis, kui kasvanud kütte- või elektriarve ei mahu lubatud limiidi sisse või on palga laekumise kuupäev muudetud hilisemaks.

Püsikorraldus

Püsikorraldus on sisuliselt käsk regulaarseks maksete teostamiseks.  Erinevalt otsekorraldusest saab püsikorraldusega ülekandeid teha ka eraisikutele ja nendele firmadele, kellel pole pangaga lepingut otsekorralduse võimaluse pakkumiseks. Lisaks on täiesti vaba makse kuupäeva valik.

Kui otsekorraldusleping on inimesele tasuta, siis püsikorralduse puhul see nii pole. Hind sõltub panga hinnakirjast ja sellest, kas saaja konto on samas pangas või mitte.

Ka püsikorralduste puhul on oluline silmas pidada, et maksepäeval oleks tarvilik summa kontol olemas. Pank kontrollib raha olemasolu kahe päeva jooksul pärast makse tähtpäeva. Kui selle aja jooksul pole kontol piisavalt raha, jääb püsikorraldus sel korral täitmata, edasisi makseid see aga ei mõjuta.

Sarnaselt otsekorraldusega tuleb püsimakse summa või muude andmete muutmiseks kehtiv leping lõpetada ning sõlmida uus leping uute andmetega. Lepinguid saab lõpetada ja sõlmida internetipangas, lisakulusid sellega ei kaasne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles