Galerii: kohus saatis kolm sõpra surnuks sõitnud Jaani kümneks aastaks trellide taha

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viru maakohus mõistis kolm inimest surnuks sõitnud Jaan Piima süüdi mootorsõiduki juhi liiklusnõuete rikkumises, kui sellega on ettevaatamatusest põhjustatud kahe või enama inimese surm. Karistuseks määras kohus talle kümme aastat vangistust.

Karistuse pikkusest arvatakse maha mullu eeluurimise ajal kinnipidamisasutuses oldud ligi nelja kuu pikkune aeg ja Piima lõplik karistus on seega üheksa aastat, kaheksa kuud ja seitse päeva. 

Piim viibib praegu vabaduses elektroonilise järelevalve all ning kui otsus jõustub, peab ta minema oma karistust kandma. Lisaks võeti talt kolmeks aastaks mootorsõiduki juhtimisõigus ja ta peab tasuma 3182 euro eest menetluskulusid. 

Kohus ei rahuldanud ühe hukkunu lähedase esitatud tsiviilhagi, millega nõuti mittevaralise kahju hüvitamist 50 000 euro ulatuses. Senise kohtupraktika kohaselt on hüvitamise aluseks erandlikud asjaolud, kuid kuna kohus neid ei tuvastanud, jäetigi hagi rahuldamata.

Taotles süü ümberkvalifitseerimist

Juuni keskel jõudis kohtuprotsess 28-aastase mehe üle kohtuvaidlusteni, mille käigus sõnas prokurör, et Piima süü ränga liiklusõnnetuse põhjustamises on tõendatud. Seetõttu nõudis prokurör talle kümneaastast vangistust.

Lisaks tahtis prokurör mehelt mootorsõiduki juhtimisõiguse võtmist kolmeks aastaks ning ühele kannatanule mittevaralise kahju katteks 50 000 euro maksmist. Kaitsja ja Piim taotlesid süü ümberkvalifitseerimist liiklusõnnetuse põhjustamiseks ettevaatamatusest ning karistuse määramist mitte üle nelja aasta, kusjuures sellestki tuleks vaid üks aasta reaalselt trellide taga veeta. Tsiviilhagi Piim aga ei tunnistanud.

Õnnetus juhtus 30. juulil kella 21 ajal Ida-Virumaal Tallinna-Narva maantee 126. kilomeetril asuvas Koogu külas, kus Piim kaotas Olerexi tanklast välja sõites kontrolli enda BMW üle ning auto libises parempöördele minnes tagaosaga vastassuunavööndisse.

Narvast Tallinna suunas liikunud liinibussi roolis olnud 40-aastasel naisel ei õnnestunud paraku kokkupõrget vältida. BMWs kaasreisijatena viibinud 21-aastane mees ja 20-aastane naine hukkusid sündmuskohal. Veel üks kaasreisija, 21-aastane naine toimetati Ida-Viru keskhaiglasse, kus ta suri. Piim oli oma BMW rooli istudes kaine.

Küünlad, lilled ja pilt hukkunutest traagilise liiklusõnnetuse paigas. Pildil hukkunud Renart ja Tatjana. / Juss Saska
Küünlad, lilled ja pilt hukkunutest traagilise liiklusõnnetuse paigas. Pildil hukkunud Renart ja Tatjana. / Juss Saska Foto: JUSS SASKA

Varem karistatud

Enne õnnetust oli Piim sattunud mitu korda politsei huviorbiiti just oma sõidustiili tõttu. Tingimisi vanglakaristuse sai Piim 2012. aastal, kui oli juhtinud autot purjuspäi. Esimese karistuse sai ta 2007. aastal kõigest 18-aastasena, kui istus ilma juhiloata autorooli.

Tunamullu karistati Piima koguni neljal korral, põhjuseks nii kiiruse ületamine, joobes juhtimine kui ka muude liiklusreeglite eiramine. Viimane karistus, mis määrati liiklusohtliku olukorra tekitamise eest, jõustus kaks päeva enne saatuslikku õnnetust.

Piim tunnistas end juuni alguses küll süüdi, ent samas rõhutas, et pani teo toime ettevaatamatusest. Loe veel.

Tänane otsus ei ole jõustunud, selle saab vaidlustada ringkonnakohus.

Vaata, mida rääkis politsei välijuht päev pärast rasket avariid:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles