Kikkaseened kirevad metsa all

Sirje Rekkor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Kukeseened on neist rõõmsavärvilistest ja hõrgu maitsega seentest lugu pidavaid inimesi juba juulikuust alates metsa meelitanud. Üks tänavuse muidu üsna kehvaks peetud suve helgemaid momente on kindlasti rõõm kena kukeseenesaagi üle, mis ühtlasi metsast koju jõudes maitsvat kõhutäit tõotab.

Mina küll kahjuks nende inimeste hulka ei kuulu, kel seeneleidmiseks hea vaist, samuti ei saa ma kiidelda kõigi söödavate seente tundmisega. Kõnnin sageli pika maa maha, ilma et ühtegi kübarakandjat korvi saaksin. Muidugi on metsas ka niisama tore kõndida ja eks osalt seepärast paljud seenedki märkamata jäävad. Rõõmsalt vastu kolletavaid kukeseeni näen aga isegi mina. Nende tuvastamiseks pole seeneäppi ega seenelise taskuraamatut vaja.

Toiduvalik, mida kukeseentest valmistada saab, on mitmekesine. Selle kõige traditsioonilisema kukeseenekastme kõrval võib valmistada suurepäraseid külmi suupisteid või kastmeid suupistete juurde, salateid, täidiseid pirukatele, kapsarullidele või suupistetele. Samuti saab seentest teha suppi, sooja kastet, hautist, kotlette, kuumi suupisteid, vormirooga. Niisiis võib kõige tuntumale kukeseenekastmele lisaks valmistada kümned ja kümneid kukeseenehõrgutisi. Proovige näiteks suviselt kergeid ja külmi kastmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles