Lagerspetz: Soome poliitikas on murettekitav aeg

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Lagerspetz.
Mikko Lagerspetz. Foto: Egert Kamenik

Soome poliitikas on praegu küll huvitav, kuid samas murettekitav aeg, arvab Tallinna Ülikooli kodanikeühiskonna uurimis- ja arenduskeskuse juhataja Mikko Lagerspetz.

«Koonderakond oli üks neid parteisid, kes kõige rohkem toetasid euro stabiilsuspaketti, ja Põlissoomlased olid selle vastu ja tundub, et on üsna raske hakata sellest positsioonist taganema – ma ei tea, kui palju on Põlissoomlased nõus kompromissile minema ja mis need muud variandid siis on,» rääkis Mikko Lagerspetz ERR Uudistele.

Teadlane nentis, et enamuskoalitsiooni jaoks on vaja kolme suuremat erakonda või kahe suurema liitu hulga väiksematega.

«Aga väiksematega on jälle niimoodi, et rohelised ei lähe Põlissoomlastega koalitsiooni, Keskpartei ilmselt üldse ei lähe koalitsiooni, Rootsi Rahvapartei, ma arvan, pigem ei lähe Põlissoomlastega koalitsiooni: Nii et neil võib olla suhteliselt raske endale koalitsioonipartnereid leida, kui nad ei tagane sellest euro stabiilsuspaketi vastasest nõudmisest,» rääkis Lagerspetz.

Lagerspetzi arvates saavad põlissoomlased siiski valitsusse, kuid küsimus on kuidas valitud saadikud suhtuvad kompromissidesse, millele erakonna juhtkond selle nimel ilmselt minema peab, ta ütles, et sellisel juhul pole välistatud ka partei lõhkiminek, sest saadikute hulgas on palju individualiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles