Koolerasse on nakatunud pool miljonit jeemenlast

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolerasse nakatunud naine sai Jeemenis Sanaa haiglas ravi.
Koolerasse nakatunud naine sai Jeemenis Sanaa haiglas ravi. Foto: Xinhua / Scanpix

Värske WHO (World Health Organisation) raporti kohaselt on prognoositav koolerajuhtude arv Jeemenis kasvanud 500 000ni. Surnud on 2000 inimest.

Koolera hakkas Jeemenis levima aprilli lõpus. Paljudes piirkondades, kus haiguspuhanguid alguses enim esines, on haigestumine vähenenud, see-eest uutes epideemia keskustes see suureneb, vahendab WHO

Iga päev haigestub koolerasse umbes 5000 inimest Jeemenis. Epideemia kestab, kuna inimestel puudub ligipääs kanalisatsioonile ja puhtale veele.

Kokkukukkuv meditsiinisüsteem ei tule toime, sest pooled meditsiiniasutused on sõja ja rahapuudumise tõttu kinni pandud. Ravimid ja meditsiinivahendid puuduvad ja ligi 30 000 erakorralise meditsiini töötajale pole aasta aega palka makstud.

«Jeemeni arstid töötavad väga rasketes tingimustes. Tuhanded inimesed on haiged, kuid pole piisavalt haiglaid, ravimeid, ega puhast vett,» ütles WHO direktor doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ta lisas, et arstidele tuleb hakata maksma palka, sest ilma nendeta pole lootust haiguspuhangut Jeemenis seljatada.

Üle 99 protsendi koolerasse haigestunutest, kes pääseb ligi meditsiiniteenustele, jääb ellu. Ligi 15 miljonil inimesel puudub aga ligipääs elementaarsetele tervishoiuteenustele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles