Amsterdami punaste laternate prostituudid avasid ühingu ja bordelli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostitution. Illustrative photo.
Prostitution. Illustrative photo. Foto: ANOEK DE GROOT/AFP/Scanpix

Hollandi esimene prostituutide ühing My Red Light asub töötama selle nimel, et liikmetel oleks õigus kaasa rääkida töögraafiku koostamisel ja tubade sisustamisel. 

Ühingu nõukogusse kuuluv meesprostituut Lyle Muns sõnas, et mais tööd alustanud My Red Light on alles väljakujunemise järgus. «Suhtun sellesse projekti väga kirglikult ja usun, et see võiks töötada. Samas tuleb meeles pidada, et tegu on eksperimendiga,» sõnas ta. «Me pole edu saavutanud seni, kuni My Red Lighti juhivad valdavalt sekstöötajad ja me teenime kasumit.»

My Red Light sündis peale meeleavaldusi, mis said hoogu punaste laternate rajoonile ikooniliste akende sulgemisega, kus prostituudid end müüsid. Kohalike arvates ajendas sammu piirkonna kinnisvarahindade tõus, mille tõttu linn soovis hooneid ettevõtjatele maha müüa.

Koostöös linnaga loodi ühing My Red Light, millele linn nüüd üürib sotsiaalinvesteeringute fondist võetud raha eest ostetud nelja hoonet. Peale hoonete soetamist katkestas linnavalitsus ühinguga igasugused sidemed ja My Red Light tegutseb ametlikult sihtasutusena.

«Loodame, et aasta või kahe pärast juhivad meid ainult endised või tegutsevad sekstöötajad,» ütles My Red Lighti esindaja Justine Le Clercq. Teenitav kasum soovitakse tema sõnul suunata töötubadesse ja teistesse prostituutidele mõeldud programmidesse nagu keeletunnid.

Lisaks on arutluse alla tulnud investeeringud abiprogrammidesse nagu tervisekindlustus, et haigetele või vigastada saanud sekstöötajatele oleks võimalik maksa toetust.  

Samas on My Red Light ligi meelitanud ka kriitikat ja seda Amsterdami ainsa prostituutide võrgustiku Proud liikmetelt. Võrgustik pakub sekstöötajatele juba muuhulgas keeletunde ja tasuta advokaatide nõustamisi.

Mõned selle liikmed ähvardasid My Red Lighti kohtusse kaevata, sest neile lubati ühingus juhtivaid töökohti, mida nad lõpuks ei saanud. My Red Lighti teatel oli naistel kriminaalne minevik ja nende palkamisel oleks ühing ilma jäänud oma litsentsist.

«Tegu on tavalise bordelliga,» ütles Proudi esindaja Yvette Luhrs. «Seda ei juhi ega oma tegelikult sekstöötajad. Ka meedia trall selle ümber on teiste bordellide suhtes alandav olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles