Fotod: kohus kärpis Savisaare protsessi jälitusprotokollide avalikku ettemängimist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus otsustas oluliselt lühendada Savisaare protsessi raames kogutud helisalvestiste ettemängimist.

Taotlus salvestiste ettemängimise vähendamiseks tuli prokurörilt, millega kaitsjad ka nõustusid.

Kohus rahuldas prokuröri taotluse, sest paljud kõned sisaldavad isiklikke vestluseid, mis süüdistust ei puuduta ning sellega hoitakse kokku väärtuslikku menetluse aega.

Kohus loobub paljude helisalvestiste istungisaalis ettemängimisest, kuid need jäävad tõenditena kohtumaterjalide juurde.

Kuna nimetatud taotlus rahuldati, lõppes kolmapäevane istung kell 14.00. Kohus jätkub neljapäeval kell 10.00, kui tunnistajapinki istub Paavo Pettai.

Tunnistusi andis ehitusärimees Tarvo Teder

Harju maakohtus andis täna tunnistajana ütlusi ehitusärimees Tarvo Teder, kellelt Keskerakonna eksliider Edgar Savisaar süüdistuse järgi nõudis altkäemaksu andmist erakonnale.  

Riigiprokuratuur on esitanud Tallinna endisele linnapeale Edgar Savisaarele ka süüdistuse altkäemaksu nõudmises Keskerakonnale.

Süüdistuskokkuvõtte järgi selgitas 2014. aasta novembris AS Phoenix Land esindaja Tarvo Teder omavahelisel kohtumisel Savisaarega oma kavatsust laiendada aadressil Paavli tänav 10 paiknevat kauplust Rimi.

Teder palus Savisaarelt abi, et viimane kasutaks oma ametiseisundit Tallinna linnapeana eelviidatud laienduse eelduseks oleva detailplaneeringu muutmise kiirendamisel. Savisaar andis vastusena Tarvo Tederile teada, et on valmis detailplaneeringu muutmist kiirendama, andes talle alluvatele Tallinna linnavalitsuse ning linna ametiasutuste ametnikele vastavasisulised suunised ning osaledes otsustusprotsessis juhul, kui Tarvo Teder või detailplaneeringu kiirendamisest huvitatud ärimees Sonny Aswani toetavad varaliselt Keskerakonda.

Seejuures andis Savisaar teada, et juhul kui Tarvo Teder või Aswani Keskerakonda ei toeta, tuleb detailplaneeringu muutmise küsimus uuesti aruteluks 2015. aasta lõpul.

Ärimehe sõnul ei küsinud Savisaart altkäemaksu otse

Teder sai täna umbes 45 minuti jooksul oma nägemust asjadest selgitada. Küsimusi jätkus nii prokuröril kui Savisaare kaitsjal Oliver Nääsil.

Kinnisvaraärimees rääkis kohtus, et puutus Savisaarega kokku 2014. aastal Singapuris toimunud maailma pealinnade foorumil, pärast mida kutsus Savisaar teda ning Singapuri aukonsulit ja Tederi tööandjat Sonny Aswanit endale Hundisilmale külla. Tederile tundus küllakutse lihtsalt viisakusavaldusena ja nad ei leppinud Aswaniga enne mingisuguseid jututeemasid kokku.

Mehed läksidki – Savisaar näitas neile oma valdusi, misjärel istuti suvekööki maha, söödi ja räägiti maast ja ilmast. Seejärel hakkas Savisaar külalisi pommitama küsimustega, et millal hakatakse Koplisse pilvelõhkujat ehitama. Aswani selgitas, et kõrghoone ehitamine on enneaegne ja enne tuleks välja arendada kogu kvartal. Seepeale teatas Savisaar, et Hundisilmal kinnisvaraplaane täpsemalt ei arutata, kuid kõik on võimalik ja asju saab hiljem arutada.

Nimelt oli Aswani ettevõttes töötaval Tederil toona kaks suurt projekti käsil, üks Koplis ja teine Paldiski maanteel.

Prokuröri küsimusele, miks Savisaart just Kopli arendus nii väga huvitas, vastas Teder: «Kõik, mis on hea Põhja-Tallinnas, on hea Keskerakonnale». Ta selgitas, et kuna seal on Keskerakonna valijad, siis tõenäoliselt huvitaski Savisaart see piirkond väga.

Tederi sõnul oli nende soov hakata ehitama Kopli kvartalisse korterelamuid, kuid see eeldanuks uut detailplaneeringut. Linnaplaneerimise amet oli neile aga kostnud, et vähem kui aastaga ei hakka midagi liikuma. Ühtlasi oli arendajal soov Paldiski maantee 96 kinnistu täis ehitada. Ja kuna asjad ei tahtnud kuidagi liikuda, kohtuski Teder Savisaarega kaks korda linnapea kabinetis.

Tederi jutu järgi ei tahtnud Savisaar kohtumisel kinnisvarast väga rääkida ja ütles ühtäkki hoopis, et valimised on varsti tulemas ja kas Aswani ei tahaks Keskerakonda toetada. On ta ju varem teisigi erakondi toetanud. Teder uuris pärast selle kohta Aswanilt ja edastas Savisaarele vastuse: Aswani ei soovi hetkel ühtegi erakonda toetada.

Pärast seda tundus Tederile, et linnapea kaotas igasuguse huvi koostööks ja ütles, et vaatame 2015. aasta lõpus edasi. See tähendas Tederi sõnul, et ühe nende jaoks olulise projektiga Paldiski maanteel edasi ei minda ja fookus suunati teistele arendustele.

Pärast sügisisi kohtumisi, vahetult enne 2014. aasta jõule võttis Tederiga ühendust juba kaitsepolitsei. Miks ei pöördunud Teder ise õiguskaitseasutuste poole? Tederi sõnul ei öelnud Savisaar kordagi otse, et kui raha ei anta, siis jäävad arendused ära. Ta andis lihtsalt mõista, et selleks korraks on teema päevakorrast maast ja minnakse edasi 2015. aasta lõpus.

Pealtkuulatud kõned

Ülejäänud istungipäeva kuulatakse menetluse jooksul pealtkuulatud telefonikõnede lindistusi. Näiteks on kuulatud Savisaare kõnesid oma abilistele, Siret Kotkale, Alexander Kofkinile (või Kofkini kõned Savisaarele), Aivar Tuulbergile ja Hillar Tederile. Lisaks on kuulatud Konfkini telefonikõnesid oma ettevõtte töötajatega.

Mitu pealtkuulatud kõnet keskendus näiteks sellele, kuidas Savisaar ja Kofkin leppisid kohtumisi kokku. Muide, kõnedest jäi mulje, et Savisaarel oli korduvalt õigeks ajaks kohale jõudmisega probleeme – küll pidid külalised teda ootama, küll helistas ta ja palus kohtumist edasi lükata.

Paljud täna kuulatud lindistused keskendusid Kofkini kõnedele oma alluvatega. Neist nähtus, et Kofkin tahtis Raekoja platsi üürilepingute sõlmimisel alati olukorda kontrollida ja toonitas korduvalt, et tahab enne kõik üle vaadata ja ilma tema nõusolekuta tormata ei tohi.

Lisaks arutas Kofkin oma töötajatega, kuidas sõlmida lepingut linna ja allüürnikuga selliselt, et tagada Kofkinile võimalikult soodsad tingimused. 

Telefonikõned: Savisaarel olid Kofkiniga usalduslikud suhted

2014. aasta telefonikõnede salvestusest ilmneb muuseas, et Savisaarel olid ärimees Alexander Kofkiniga väga usalduslikud suhted. Näiteks oli Savisaar valmis puhkuse ajal Hundisilmalt spetsiaalselt Tallinnasse sõitma, et põgusalt Eestis viibinud Kofkiniga kohtuda.

Kofkin võttis Savisaarega sageli telefonitsi ühendust, kui Eestisse saabus, ning tegi ettepanekuid kohtumiseks söögilaua taga, millele Savisaar, tulenevalt ajalistest võimalustest, alati positiivselt vastas.

Ühtlasi oli Kofkin lahkelt nõus lubama Savisaarel kasutada kohtumiseks oma hotelli presidendisviiti. Sealjuures märkis Kofkin oma abile, et kui Savisaar on valmis toa kasutamise eest midagi maksma, siis võtku ta aga lahkelt raha vastu, kuid kui Savisaar tasumisest juttu ei tee, siis lubas Kofkin ise asjad ära klaarida.  

Ühtlasi nähtub kõnede salvestustest, et Savisaar oli ehitusärimeestega suheldes sageli ise kontakti otsiv pool, kuid näiteks ettevõtja Hillar Teder jäi tal sageli tabamatuks, kuna viibis välismaal.

Kõnedest ehitusärimees Aivar Tuulbergiga selgub aga,et Savisaar suhtles temaga isiklikul pinnal juba mitu kuud varem, kui tõstatusid Kultuurikatla ehitushankega seotud probleemid, mille lahendamist Tuulberg linnavalitsuselt palus.

Autor: BNS

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles