Suri Eesti ehtekunsti klassik Õie Kütt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Eelmise nädala neljapäeval suri 83-aastaselt Eesti traditsioonilise ehtekunsti klassik Õie Kütt.

Postimees.ee toob ära Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Metallikunstnike Liidu nekroloogi.

Tema haridus- ja kunstnikutee oli samuti traditsiooniliselt klassikaline – ta astus 1947. aastal Tallinna Riiklikku Tarbekunsti Instituuti, lõpetas 1953. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi, töötas aastail 1953-1959 Tallinna juveelitehases kunstnik-juveliirina, 1961-1994 kunstnik-teostajana «Arsis» ja «Ars-Juveelis». Kunstnike Liitu astus ta juba 1954. aastal ning sellest ajast oli pidev esineja tolleaegsetel tarbekunsti aruandenäitustel, tema tööd olid esindatud ka üleliidulistel ja rahvusvahelistel näitustel. Tema ehetes kohtusid ja võimendasid teineteist juveliiri oskused ja täpsus ning kunstniku loova mõtte elegants, klassikalised tehnikad ja uudne, jõuline konstruktsioon. Ta oli mõnes mõttes erandlik, ei läinud kaasa hoogsate moevooludega ja ajatrendidega. Ta hindas, oskas ja armastas kasutada vääriskive, ka siis, kui seda peeti tõusiklikult labaseks. Ta oli ka üks esimesi, kes hakkas valmistama unikaalseid kuldehteid.

Nüüd võiks häbenemata öelda, et tema ehted olid määratud daamidele – selle sõna õiges ja väärikas tähenduses. Sest seda oli ta ka ise -  oma kõnes, liigutustes, riietuses, olekus, seltskondlikkuses. Enamuse oma tööaastaist on ta istunud ühisateljee juveliirilaua taga, selle taga on ta jaganud oma teadmisi ja oskusi ning olnud mentoriks paljudele noorematele, kes selle eest siiani tänulikud. Tänulikud ja õnnelikud on ka need, kelle ehtekollektsioonis on Õie Küti kujundatud ja teostatud ehted.

Tagasivaateline tervikpilt Õie Küti loomingust avanes tema 70. juubeliks korraldatud näitusel eahvusraamatukogu harulduste kogu näitusesaalis 1998. aastal – see oli väärikas, elegantne ja  kõrgtasemel professionaalne. Just selline, nagu ta ka inimesena oli.

Õie Kütt suhtles kõrge eani nooremate kolleegidega, tema töid eksponeeritakse senini A-galerii vitriinides. 2008. aastal A-galerii seifis korraldatud näitusel tema varasematest töödest, mis olid pärit tarbekunsti- ja disainimuuseumi kogudest, oli ühtaegu hoomatav kunstniku kohalolek selles aastakümnete taguses ajas ning nüüd ja praegu. Nagu ka tema kohalolek eesti ehtekunstis läbi aegade.

Õie Küti ärasaatmine on kolmapäeval, 20. aprillil kell 11 Pärnamäe krematooriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles