Pildid: Baltimore teisaldas konföderatsiooni monumendid öö varjus (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Charlottesville’is põhjustas Ameerika kodusõjas lüüa saanud lõunaosariikide konföderatsiooni poolel võidelnud kindral Lee monumendi saatus ühe inimese surmaga lõppenud vastasseisu, kuigi kuju jääb kohtuvaidluse ajaks oma kohale, siis naaberosariigis Marylandis Baltimore’i linnas teisaldati Lee ja tema kaasvõitlejate kujud suurema kärata.

Kohaliku aja järgi kolmapäeva esimestel tundidel tõstis kraana politseinike juuresolekul postamendilt maha neli monumenti, mis asetati veoautodele ja viidi politseiautode saatel minema.

New York Timesi teatel oli kujudest kõige vanem orjapidamist kaitsnud ülemkohtu peakohtuniku Roger B. Taney monument, rajatud 1887. aastal. Uusim, Leele ja tema kaaskindral Thomas J. Jacksonile pühendatud ratsamonument pärines 1948. aastast. Lisaks võeti maha veel kaks monumenti, neist üks oli pühendatud konföderatsiooni sõduritele ja madrustele ning teine naistele.

Kohalike ajakirjanike sõnul jälgis kujude minemaviimist käputäis inimesi, kes end toimuva taustal jäädvustasid. Kohaliku väljaande Baltimore City Paper toimetaja Baynard Woods kirjeldas meeleolusid sündmuspaigal pidulikena.

Hommikuks valitses konföderatsiooni ausammaste asukohtadel tühjus:

FOTO: Juliet Linderman/AP/Scanpix
FOTO: Juliet Linderman/AP/Scanpix Foto: Juliet Linderman/AP
FOTO: TASOS KATOPODIS/AFP/Scanpix
FOTO: TASOS KATOPODIS/AFP/Scanpix Foto: TASOS KATOPODIS/AFP
FOTO: TASOS KATOPODIS/AFP/Scanpix
FOTO: TASOS KATOPODIS/AFP/Scanpix Foto: TASOS KATOPODIS/AFP

Kujud võeti maha linnapea Catherine Pugh’i käsul pärast seda, kui linnavolikogu oli näidanud sellele esmaspäeval rohelist tuld. Kujude edasine saatus pole veel selge, kuid Pugh’i sõnul võidakse need paigutada konföderatsioonivägede kalmistutele.

Teisipäevasel pressikonverentsil ütles president Donald Trump orjanduse eest seisnud konföderatsiooni sõjakangelaste kujude teisaldamise kohta, et selline protsess võib viia äärmuseni.

Trump osutas, et tema presidentidest eelkäijad George Washington ja Thomas Jefferson, kes on jäädvustatud ka dollarikupüüridel, olid mõlemad orjapidajad, ja küsis, kas ka nende monumendid tuleb seetõttu maha võtta. «Te peate endalt küsima, kus see lõpeb,» ütles Trump.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles