Mis oleks, kui koliks... Vastseliinasse?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastseliina linnus.
Vastseliina linnus. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Vanasti külastati ja elati Vastseliinas sellepärast, et vabaneda kõikidest pattudest ja saada pühakuks. Miks peaks oma pesa aga nüüd sinna punuma?

Miks Vastseliina?

Ilmselt on kõik Vastseliinast kuulnud, kuid siiski ei teata päris täpselt kus see asub ja mis seal tehakse. Nimelt on tegu väikese alevikuga Kagu-Eestis, kus hetkel elab 639 inimest. Vanasti oli aga tegemist lausa kihelkonna keskusega - pea 650 aastat tagasi nimetati Vastseliina linnus tugevaimaks ja kindlustatuimaks tervel kodumaal.

Vastseliinasse tasub kolida siis, kui sulle meeldib väikekohtadele omane miljöö, sind huvitab ajalugu või tahaksid kuuluda eriti kokkuhoidvasse kogukonda. 

Samuti pole Eestis säilinud just palju väikeseid alevikke, kus on olemas nii gümnaasium, muusikakool, tugev perearstikeskus, rahvamaja ja pood. Vastseliinas asub ka lähipiirkonna ainuke bensiinijaam. Niisiis on alevikus olemas kõik eluks vajalik ja veel rohkemgi. 

VASTSELIINA LINNUS
VASTSELIINA LINNUS Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Vastseliina kahjuks?

Nagu igal kohal, on ka Vastseliinal omad nõrgad küljed. Üheks suurimaks puuduseks võib nimetada seda, et see on üsna kaugel Eesti suurematest keskustest - Tartust umbes 100 kilomeetri ja Tallinnast 275 kilomeetri kaugusel. Õnneks on aga Vastseliinast vaid 24 kilomeetri kaugusel Võru linn.

Kohalike sõnul käiksid nad hea meelega vahel Tallinna asemel hoopis Riias, kuhu läheb Vastseliina kandist pikk ja sirge otsetee. See on kahjuks aga remontimata ja potentsiaalselt kiire vahemaa möödub seetõttu hoopis tüütult. 

Kui kallis?

Kuigi tegemist on väikese vallaga, leiab aleviku lähedalt müügist nii mõnegi korraliku elumaja. Armsa talumaja võib saada kätte juba 19 000 euroga. Korralikult renoveeritud kolmetoalised suure krundiga majad jäävad aga 40 000-77 000 euro kanti.

Vastseliinas pakutakse müügiks ka kolme korterit. Renoveerimata kahetoalise saab kätte juba 6000 euroga, osaliselt renoveeritud kolmetoalise aga 14 000 euroga. Üürikortereid Vastseliinasse hetkel ei pakuta.

Müügis olev maja Vastseliinas
Müügis olev maja Vastseliinas Foto: www.kv.ee

Koolid?

Vastseliinas asub üks gümnaasium, kus hetkel õpib 215 õpilast. Samuti on olemas muusikakool- seal saab näiteks õppida kuut erinevat pilli.

Alevikus on ka oma lasteaed, millel on hea koostöö rahvamaja, raamatukogu, muuseumi, kooli ja muusikakooliga.

Aga töö?

Kui tavaliselt on väikekohtades pigem tööpuudus, siis Vastseliinasse võib tööd leida küll. Suur osa elanikest töötavad lähedal olevates metsa- ja puidutööstustes. Seal ehitatakse palkmaju, valmistatakse mööblit jne.

Tulevikus on aga töökohti veelgi juurde oodata. Nimelt valmib peatselt suur Vastseliina hooldekodu juurdearendus, kuhu vajatakse lisaks veel umbes kahtekümmend uut töötajat. Järgmisel aastal valmib linnuse lähedusse ka palverändurite maja, mis loob võimalusi turismile. 

Neile, kes Vastseliinast siiski sobilikku tööd ei leia, pole kaugel igapäevaselt ka Võrus käia.

Mida vabal ajal teha?

Kokkuhoidva kogukonna tõttu korraldatakse koos tihti mitmeid üritusi ning jagatakse omavahel erinevaid oskuseid. Näiteks toimuvad iga-aastaselt ümbruskonnas suured laadad, kuhu tulevad kohale nii väikesed kui suured elanikud.

Rahvamajas on võimalik käia erinevates huviringides, näiteks rahvatantsuringis. Väga tähtis koht on Vastseliinas ka käsitööseltsil. Noored, kes käsitööst ei huvitu saavad aega veeta tegusas noortekeskuses või mängida näiteks hoki- või suusaklubis. 

Lisaks on veel võimalik käia puude vahel matkamas või jooksmas, parkides jalutamas, looduses rattaga sõitmas või suusaradadel liuglemas.

Maarahva laat
Maarahva laat Foto: www.vastseliina.ee

Kus süüa?

Söögikohtade vähesust võib pidada veel üheks Vastseliina puuduseks. Linnuse lahtioleku ajal saab küll sealses kõrtsis korralikult kõhu täis, kuid keskuses viibides leiab süüa vaid Konsumi soojatoidu lettidelt. Kohalike sõnul on aga sealsed kokad üllatavalt head ja uute söögikohtade loomine ei tasuks ilmselt majanduslikult ära.

Midagi veel?

  • Vastseliina linnus on ainuke koht terve Eesti peale, mis on paavsti poolt ametlikult pühaks kohaks kinnitatud.
  • Kuna tegemist on püha kohaga, võib kohata Vasteliinas suurel hulgal palverändajaid.
Foto: www.vastseliina.ee
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles