Sunrise Avenue: see teekond on meie jaoks suur seiklus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome popim punt Sunrise Avenue, esiplaanil laulja ja peamine laulukirjutaja Samu Haber.
Soome popim punt Sunrise Avenue, esiplaanil laulja ja peamine laulukirjutaja Samu Haber. Foto: Ville Akseli Juurikkala

Soome poproki üks ­rahvusvaheliselt edukamaid näiteid, kvartett ­nimega Sunrise Avenue annab 12. mail Tallinnas Rock Cafés kontserdi.



Hiljuti ilmus neilt uhiuus album «Out of Style», sel puhul rääkis bändi laulja ja peamine laulukirjutaja Samu Haber pisut bändi lähematest ja kaugematest tulevikuplaanidest ning loomulikult ka uuest helikandjast.

Teie viimane etteaste Eestis, A. Le Coqi muusikaauhindade jagamisel läks, nagu ma aru saan, päris edukalt. Kas pärast tuldi lava taga juba konkreetseid esinemisettepanekuid tegema?

Jah, meil oli juttu tõesti festivalikorraldajatega, et ilmselt esineme suvel vähemalt ühel festivalil, ja 15. mail tuleb ka üks klubikontsert. Me oleme juba varem tahtnud siia esinema tulla ja ühel korral oli juba kõik kokku lepitud, aga pidime esinemise ikkagi ära jätma.

Aga kuidas te Saksamaal nii populaarseks olete saanud? Kas see on ainult plaadifirma tubli töö või olete kuidagi ise ka eriliselt Saksa publiku võlumiseks panustanud?

Meil läheb seal tõesti hästi, aga ilmselt ei saa ka meie muusika PÄRIS halb olla, kui seda nii palju kuulatakse. Aga me nägime kõvasti vaeva ka –  andsime 2006. ja 2007. aastal ainuüksi Saksamaal igasugu väikestes klubides vähemalt 150 kontserti. Siis hakkas vaikselt hästi minema, saime teha telesarja «Big Brother» tunnusloo ja seejärel Tour de France’i tunnusloo ja Berliini MMi tunnusloo. Ja soojendasime Bon Jovid ja Tokio Hoteli.

Räägi nüüd mõne sõnaga uuest albumist ka.

See on meie kolmas plaat ja nüüd on mul tunne, et oleme jõudnud sinna, kus Sunrise Avenue omadega olema peaks. Esimese plaadiga läks meil väga hästi ja seal oli palju suuri hitte, teine plaat oli samuti väga edukas ja läks Saksamaal edetabelite tippu, aga probleem oli selles, et stuudiosse tuli alati liiga palju igasugu plaadifirma-mehi, mänedžere ja selliseid, kes ütlesid, millised need lood nende arvates täpselt olema peaksid.

Seekord saime täitsa ise oma meeskonnaga seda plaati teha ja keegi kõrvalistest «tarkadest» ei tulnud meile ütlema, kuidas oma tööd tegema peaksime. Plaat sai täpselt selline, nagu meie tahtsime, ja oleme ise sellega väga rahul.

Räägime rahast ka. Kas kulutate, nagu jaksate või teete investeeringuid? Sa oleksid bändis, kui selle eest raha ei saaks?

Elame ikka suuremalt jaolt praeguses hetkes. See on küll rumal, aga tõesti oleme ostnud igasugu uhkeid autosid ja paar stuudiot. Viimasel ajal oleme osa «mänguasjadest» jälle maha müünud ja keskendunud olulisematele asjadele.

Aga kui me muusika eest raha ei saaks, teeksime seda ikka edasi, lihtsalt vähem, sest peaks ennast muude asjadega üleval pidama. Tuleks leida töö või siis rikas naine. (Naerab)

Kui kaugele Sunrise Avenue praegune töögraafik ulatub? On see juba aastani 2015 paigas?

Noh, kuidas öelda. Muusika on nagu elu üldiselt. Pole mõtet väga kaugele ulatuvaid plaane teha, vaid pigem tuleks nautida praegust hetke, sest me pole veel nii suur bänd, et võiksime järgmiseks aastaks maailmatuuri plaanida. Me peame vaatama, kuidas uut plaati ostma hakatakse.

Kas olete juba peaaegu seal, kuhu te jõuda tahate, või polegi enam kuhugi pürgida?

Kui ambitsioonidest rääkida, siis kõht peab nii-öelda alati natuke tühi olema, aga muusikas ja kunstis on nii, et kui hakkad strateegiliselt mõtlema, võib ära ununeda see, mis on kõige tähtsam ehk muusika ise. Tuleb lihtsalt teha muusikat nii hästi, kui me suudame ja eks see viib meid sinna, kuhu ta iganes meid viib. Kogu see teekond on meie jaoks suur seiklus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles