Galerii: Ford Focuse ralliauto tõstmine oli rammumeestele käkitegu

Johannes Voltri
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus aset leidva Emajõe Festivali raames selgitati täna välja Emajõe Rammumees 2017, kelleks krooniti leedukas Jaras Mindaugas. Balti karikaetapi võistlusel osales mehi nii Lätist, Leedust, Valgevenest, Venemaalt kui ka Ukrainast. 

Võitja Jaras Mindaugas 250 kilogrammist Ford Focust tõstmas. / Kristjan Teedema
Võitja Jaras Mindaugas 250 kilogrammist Ford Focust tõstmas. / Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Emajõe Rammumehe võistlus oli hea kokkuvõte Eesti ilmast. Kui suurem osa aladest sooritati päikesepaiste saatel, siis viimase kahe ala ajal tuli taevast alla korralik kogus vett. See aga võistlejaid ei heidutanud.

Võistluse võitnud leeduka Jaras Mindaugase sõnul midagi väga keerulist täna ei olnud. "Raskused olid küllaltki kerged, kokkuvõttes polnud eriti keeruline," sõnas Mindaugas. 

Ka kolmandaks tulnud parim eestlane Romek Velt ei lastnud ennast ilmast häirida. "Vihm ei seganud, eks kõigil olid ju võrdsed tingimused," kommenteeris ta. 

Tartu Postimees otsustas meestelt uurida, kuidas üldse saaks tavaline Eesti mees samavõrd tugevaks kui nemad. Velt arvas, et palju oleneb tegelikult inimese eeldustest. Kui on nõrgad eeldused, siis ei jõua ka tippu. Samuti tuleb korralikult süüa ja puhata. 

Võitluse võitnud Mingaudas aga sellega ei nõustunud. Ta ütles, et see, kuivõrd talendikas inimene on, ei mängi üldse nii suurt rolli, pigem on tegelikult on kõik kinni mõtlemises. "Kui mõtlemine ja vaim on terved, siis võib kõike saavutada," ütles ta ning lisas, et tuleb olla jonnakas ning mitte järele anda.

Võistluse korraldajad Kaido Sirge ja Tarmo Mitt selgitasid, et täna võistlesid rammumehed kokku viiel alal. Esimeseks alaks oli umbes 8-tonnise rekka vedamine 25 meetri kaugusele, mida seekord tehti ilma abiköieta. Seejärel tõsteti 120 kilogrammist palki ning lapati 250 kilogrammist rehvi. Neljandaks alaks oli Ford Focuse ralliauto jõutõmbed raami peal, mille raskuseks hindas Aan umbes 250 kilogrammi.

Viimaseks ja otsustavaks alaks oli betoonmunade tõstmine. Teineteise kõrvale pukkide otsa oli tõstetud neli betoonmuna, kergemad kivid olid kõrgemal ja raskemad madalamal: 115 kg 160 cm kõrgusel, 135 kg 145 cm kõrgusel, 140 kg 125 cm kõrgusel ning 160 kg 110 cm kõrgusel.

Iga ala võitja sai Aani sõnul kirja 12 punkti. Kui alal jäi tulemus tegemata, siis läks kirja 0 punkti. Võrdsete punktide korral sai otsustavaks alaks kivide tõstmine.

Lõppjärjestus

1. Jaras Mindaugas, Leedu, 54 punkti

2. Vjacheslav Astapenkov, Valgevene, 47,5 punkti

3. Romek Velt, Eesti, 47,5 punkti

4. Magnus Kõur, Eesti, 39,5 punkti

5. Kaido Kuusik, Eesti, 34 punkti

6. Audrius Jokubaitis, Leedu, 30,5 punkti

7. Aleksandr Bulauka, Ukraina, 30 punkti

8. Sten Karro, Eesti, 28,5 punkti

9. Mareks Leitis, Läti, 27 punkti

10. Artjom Kobanov, Venemaa, 19 punkti

11. Andrei Bulauski, Valgevene, 14,5 punkti

12. Ricards Bužinskis, Läti, 11 punkti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles