Iraagi armee alustas pealetungi Tal Afari vabastamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valitsusväed liikumas Tal Afari suunas.
Iraagi valitsusväed liikumas Tal Afari suunas. Foto: AFP

Iraagi peaminister Haider al-Abadi teatas pühapäeva varahommikul pealetungi alustamisest Tal Afari linna vabastamiseks.

Tal Afar on sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võtmetugipunkte riigi põhjaosas.

Mundrisse rõivastatud peaminister teatas televisioonis edastatud pöördumises Tal Afari vabastamise operatsiooni algusest.

"Ma teatan Daeshile (Islamiriik), et pole muud valikut, kui lahkuda või surra," ähvardas Abadi.

Peaministri sõnul toetavad valitsusvägesid, politsei- ja terrorismivastase võitluse üksusi ka šiitide poolsõjaväelise omakaitserühmituse Hashed al-Shaabi võitlejad, kes aitasid juba 2014. aastal peatada islamistide pealetungi.

Tal Afar asub 70 kilomeetri kaugusel Mosulist läänes ja pühasõdalased vallutasid selle 2014. aastal juunis.

Föderaalpolitsei juht kindral Raed Shakir Jawdat teatas juba esmaspäeval, et väed on liikumas.

"Soomukitega varustatud ja eliitüksused on teel Tal Afari, mis on IS-i viimane suurem tugipunkt Iraagis. Üksused grupeeruvad ümber lahingupositsioonidele, valmistudes järgmiseks lahinguks. Koalitsioon, kuhu kuuluvad Iraani toetatud rühmitused, osalevad lähipäevil algavas lahingus Tal Afari pärast aktiivselt ja igal rindel," sõnas kindral.

IS hõivas Tal Afari 2014. aasta juunis, kui linnas elas umbes 200 000 inimest. Praegu on Tal Afar Hashed al-Shaabi piiramisrõngas.

Lisaks Tal Afarile kontrollib IS Bagdadist 300 kilomeetrit põhjas Kirkuki provintsis asuvat Hawijat. Oodatakse, et pealetung Hawijale lükatakse eelseisva Kurdistani iseseisvusreferendumi tõttu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles