Lugeja küsib: kas tavalises kontoris leidub elektromagnetvälju?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöö.
Kontoritöö. Foto: Panthermedia / Craig Robinson

«Meie kontoritöötajatel on hiljuti tekkinud küsimusi seoses ruumis levivate elektromagnetväljadega ja nende mõjuga tervisele. Kas tavalises kontoris, kus pea kõik töö tehakse arvutiga, on elektromagnetväljasid? Kui jah, kas tegemist on terviseriskiga?» küsis lugeja tööinspektsioonilt.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi.

Tänapäeva töökeskkonnas puutume suurema osa ajast kokku elektromagnetväljadega, mida tekitavad kõikvõimalikud elektritoitel toimivad seadmed ja masinad. Seega elektromagnetväljad esinevad ka kontori- ja olmeruumides.

Elektromagnetväljas viibimine võib avaldada inimese organismile otsest biofüüsikalist mõju. Uuringute alusel on kehtestatud kokkupuute piirnormid, mille ületamisel mõjutavad elektromagnetväljad inimese tervist ja ohutust lühiajalise kokkupuute korral olulisel määral. Tavapärastel kontoritöödel on väljad üldjuhul sadades või tuhandetes kordades piirnormidest madalamad. Seega enamikus töökohtades on väljadega kokkupuute tase väga madal ega põhjusta inimesele ohtu.

Samas tuleb tähele panna, et piirnormist oluliselt madalamad elektromagnetväljade tasemed võivad häirida töötajale siiratud (sealhulgas kardiostimulaator) või kehal kantavate meditsiiniseadmete (sealhulgas insuliinipumba) tööd ning seadme rikke korral ohustada töötajat. Nende töötajate terviseriski tuleb üksikasjalikumalt hinnata töökeskkonna riskianalüüsi käigus. Tulemuste alusel saab vajadusel kavandada ja rakendada ennetustegevusi.

Tööandja kohustused elektromagnetväljadest tingitud terviseriskide vältimiseks või vähendamiseks töökeskkonnas on sätestatud Vabariigi Valitsuse määrusega «Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded elektromagnetväljadest mõjutatud töökeskkonnale, elektromagnetväljadega kokkupuute piirnormid ja rakendusväärtused ning elektromagnetväljade mõõtmise kord1».

Elektromagnetväljadest võib pikemalt lugeda Tööelu portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles