Reformierakond Tartus tipus, IRL põhjas (2)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Uuringufirma Kantar Emor küsitluse järgi kuulub Tartu valijate suurim toetus Reformierakonnale, kelle poolt hääletaks 29,9 protsenti oma eelistust nimetada osanud vastanuist.

Järgnevad enam-vähem võrdsel positsioonil Keskerakond, sotsid ja EKRE, nende poolt hääletaks vastavalt 15,2, 12,3 ja 13,8 protsenti valijaist.

Uuringufirma esindaja Aivar Voog ütles, et nende kolme erakonna tulemuste vahed on ebaolulised.

Postimehe ja BNSi tellitud veebiintervjuudel põhinevas uuringus Tartu valijate eelistuse näitamiseks ühendas uuringufirma juuli ja augusti tulemused ning sai kokku 160 vastajat.

Voogi hinnangul on valim väike, mistõttu Tartu veaprotsent on 7, samal ajal kui üle Eesti on viga maksimaalselt 2,3 protsenti. 

Uuringus osales 1476 alalist Eesti elanikku vanuses 16–74 aastat. Selge liider 29,9 protsendi toetajatega on Keskerakond, Reformierakonna toetajaskonda on 18,8 protsenti.

Voog ütles, et Tartus ei ole iseenesest üllatav IRLi väga väike toetus – 1,7 protsenti. Tema sõnul maksab aga arvesse võtta, et see tulemus on seotud IRLi kadumisega meediapildilt. IRL ei ole seni Tartus tutvustanud oma nimekirja, programmi ega linnapeakandidaati. Kui nad pildile naasevad, võib tulemus paraneda.

Roheliste toetajaid oli Tartus 5,9 protsenti.

Valimisliitude või üksikkandidaatide poolt hääletaks Tartus 19,5 protsenti eelistusega vastanuist, ent tuleb arvestada, et uuringu ajal ei olnud selge, millised valimisliidud Tartus kandideerivad.

Kui võrrelda 2013. aasta kohalike valimistega, siis on kõige suuremad muutused Tartus seotud IRLi ja EKREga: esimene on teinud sügava languse ning teine peaaegu samaväärse tõusu. IRLi toetajaid oli siis 21,1 protsenti ja EKRE eelistajaid 2,7 protsenti.

Reformierakonna Tartu piirkonna juht Urmas Klaas ütles, et toetusarvud väljendavad tunnustust tehtud tööle, nii neile kui koalitsioonikaaslastele Keskerakonnale ja sotsidele. «See on ka suur vastustus linna edasiseks arendamiseks,» lisas ta.

IRLi Tartu piirkonna juht Peeter Laurson nentis, et Tartu valijatel on IRLi kohalikule poliitikale vähe ette heita, kuid need tulemused peegeldavad vahepealseid üleriigilisi turbulentse, kuhu erakond on valikute tõttu sattunud. «Tartu on rahvusluse kants, pooldajaid on siin kõige rohkem olnud, siis ka tagasilöök on suur,» sõnas ta. «Arvata on, et muutused erakonnas ja erakonna poliitikas kannavad vilja.»

Laurson lubas, et erakond tutvustab oma programmi ja esialgset valimisnimekirja tuleval nädalal. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles