Ida-Ukraina hooldekodude elanikud on rindejoonel lõksus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloosihaigete sanatooriumi patsiendid, 52-aastane Volodõmõr Pridvod (vasakul) ja 47-aastane Valeri Koltunovski.
Tuberkuloosihaigete sanatooriumi patsiendid, 52-aastane Volodõmõr Pridvod (vasakul) ja 47-aastane Valeri Koltunovski. Foto: DMYTRO GORSHKOV/AFP/Scanpix

Hooldekodu elanik Tamara Makarovna veedab oma pärastlõunaid lagunenud tugitoolis teleseriaale vaadates ja naabritega juttu ajades.

Kui esmapilgul tundub 81-aastase Makarovna elu täitsa rahumeelne, siis tegelikkuses asub tema koduks olev riiklik hooldekodu sõjast räsitud Ida-Ukrainas, vaid mõne kilomeetri kaugusel rindejoonest Ukraina ja venemeelsete separatistide kontrollitavate territooriumite vahel.

Makarovna on aga üks tuhandetest hooldekodudes elavatest eakatest ja puuetega inimestest, kes tahtmatult on sattunud lahingutegevuse keskele. Värvilist kitlit kandev hallipäine naine, kes soovis, et artiklis kasutataks vaid tema ees- ja isanime, sattus väikeses Novomihhailivka külas asuvasse hooldekodusse lähedalasuvast linnast 2011. aastal, kui ta pärast jalaoperatsiooni enam üksi kodus hakkama ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles