Indias tuli naisest vabanemiseks vaid kolm korda lahutus öelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India mosleminaised talaqi- seaduse tühistamise üle rõõmustamas.
India mosleminaised talaqi- seaduse tühistamise üle rõõmustamas. Foto: Hindustan Times/Sipa USA/Scanpix

Karmilt islamiseadusi järgivad moslemikogukonnad Indias ei taha leppida kõrge kohtu otsusega tühistada seadus, mis lubas meestel kolm korda «talaq» (lahutus) öeldes oma naistest lahutada. 

Seaduse tühistamise eestvedajad nimetasid India ülemkohtu otsust põhjapanevaks. Nende arvates oli nn- talaqi seadus põhiseadusvastane. Ka kohtu otsuses seisis, et see rikkus mosleminaiste õigusi ja polnud kooskõlas islami alustaladega.

Talaqi- seadust on hukka mõistnud nii inimõiguslased kui feministid, sest naistest lahutamine on meestele liiga lihtsaks tehtud. Esitatud kaebustest ilmneb, et mõned mehed on oma naistest lahutanud Skype, sõnumitega ja telefonitsi.

1,25 miljardi elanikuga Indias moodustab islamikogukond oma 180-miljonilise liikmeskonnaga vähemuse. Mitmetes India naaberriikides, kaasa arvatud Pakistanis ja Bangladeshis on talaqi-seadus juba tühistatud.

India-ülene moslemi eraõiguskomitee (AIMPLB), mille liikmed on valdavalt mehed on aga seaduse tühistamisele vastu. AIMPLB näol on tegemist organisatsiooniga, mis enda väitel tegeleb India moslemikogukonnas eraõiguse haldamisega.

«Mis saab naistest, kes tahavad šaariasedaust ja selle osa- talaqi-seadust järgida? Kohus pole sellele mõelnud,» ütles AIMPLB juhtiv liige Zafaryab Jilani. Organisatsiooni sõnul on tegemist usuküsimusega ja riik ei peaks sellesse sekkuma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles