69. Vanim inimese valmistatud museaal

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ajaloomuuseumi teadusdirektori Krista Sarve andmetel on Eesti muuseumides hoiul olevatest vanim inimese valmistatud ese tulekivist pihukirves, mis kuulub Eesti Ajaloomuuseumi kogusse ja leiti Prantsusmaa põhjaosast Somme’i departemangust.

Pihukirve annetas 1876. aastal Eesti Ajaloomuuseumi eelkäiale, Eestimaa Provintsiaalmuuseumile kahekroonisel paberrahal figureerinud loodus- ja arstiteadlane Karl Ernst von Baer. Kuidas kirves Baeri kätte sai, ei ole täpselt teada. «Kahjuks on omaaegses inventeerimisraamatus vaid napp sissekanne, kust ei tule välja, kuidas see Baeri kollektsiooni sattus,» ütles Sarv.

Museaali pole Sarve sõnul selle leiukonteksti puudumise tõttu võimalik täpselt dateerida, «küll aga kuulub kirves paleoliitikumi ehk vanemasse kiviaega, mis levis 1,4 miljonit kuni 100 000 aastat tagasi ja kultuuri õitseaeg Euroopas oli 400 000 kuni 100 000 aastat tagasi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles