Eaka pussitaja süüdimõistmine jõustus lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuga. Foto on illustratiivne.
Nuga. Foto on illustratiivne. Foto: Martin Ilustrumm

Esmaspäeval jõustus pärast pikka kohtuprotsessi lõplikult eaka mehe süüdimõistmine kaaslase pussitamises

Süüdistuse järgi lõi praeguseks 70-aastane Leo tunamullu 3. aprillil kella 15.40 ajal Lääne-Virumaal Tapa vallas Jäneda külas asuva maja korteris vähemalt korra toona 43-aastasele mehele noaga kaela. Sellega põhjustas Lomp kannatanule tervisekahjustuse, mis ei olnud küll eluohtlik, kuid süüdistuse järgi oli Leol siiski soov tekitada ohvrile raskeid vigastusi. Nii saigi ta süüdistuse raskete tervisekahjustuste tekitamise katses. 

Viru maakohus jõudis lahendini mullu 25. aprillil, kui mõistis Leo süüdi raske tervisekahjustuse tekitamise katses ning määras talle seitsmeaastase vangistuse. Leo viis vaidluse Tartu ringkonnakohtusse, taotledes enda õigeksmõistmist või süü ümber kvalifitseerimist kehaliseks väärkohtlemiseks. Nimelt rõhutas Leo muuhulgas asjaolule, et ekspertiisi järgi ei tekitanud noalöök raskeid vigastusi.

Tartu ringkonnakohus tühistaski maakohtu lahendi ja mõistis Leo mullu augusti lõpus süüdi kehalises väärkohtlemises. Selle eest määras teise astme kohus Leole kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Seepeale esitas prokuratuur kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis tühistaski tänavu veebruaris ringkonnakohtu lahendi ja saatus kaasuse uueks arutamiseks ringkonnakohtusse.

Uuesti süüasja arutanud ringkonnakohus tühistas tänavu aprilli lõpus Viru maakohtu algse otsuse Leole karistuse mõistmise osas, määrates eakale süüalusele kuueaastase vangistuse. Ringkonnakohtu kolmest kohtunikust koosnev kolleegium leidis, et maakohus jättis arvesse võtmata süüdistatava teo tegeliku tagajärje ehk selle, et  vigastus ei olnud eluohtlik ega põhjustanud tervisekahjustust kestusega üle nelja kuu. Samuti jättis maakohus arvestamata, et Leo pani kuriteo toime kaudse tahtluse vormis, märkis ringkonnakohus. 

Lisaks ei lugenud ringkonnakohus tõendatuks, et Leo oleks kannatanule löönud noaga kaela piirkonda. Seetõttu süüdistuse maht mõneti vähenes ja andis samuti põhjuse vaadata mehe süüd väiksemana.   

Arvestades, et kuritegu jäi katsestaadiumisse ja karistust raskendavad asjaolud puuduvad, pidas ringkonnakohus põhjendatuks karistada süüdistatavat kuueaastase vangistusega. «Leo kui 70-aastase mehe puhul on taoline vanglakaristus kooskõlas nii karistuse eri- kui üldperventiivsete eesmärkidega,» lisas ringkonnakohus.

Leo esitas ringkonnakohtu otsuse peale taas kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid see ei saanud esmaspäeval menetlusluba ning nii jõustuski teise astme kohtu viimatine lahend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles