Lõhmus annetas enam kui miljoni väärtuses LHV aktsiaid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja ja pangandustegelane Rain Lõhmus.
Ettevõtja ja pangandustegelane Rain Lõhmus. Foto: Sander Ilvest

LHV panga asutaja Rain Lõhmus annetas eraisikuna sihtasutusele Eesti Rahvuskultuuri Fond enam kui miljoni euro väärtuses LHV Groupi aktsiaid.

Lõhmus ja Sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond (ERKF) nõukogu esimees Olav Ehala allkirjastasid täna, 24. augustil kokkuleppe, mille järgi annetab Rain Lõhmus sihtasutusele 90 000 LHV Groupi aktsiat, mille turuväärtus on tänase seisuga enam kui miljon eurot, teatas fond.

«Aktsiate annetamine heategevuslikul eesmärgil ei ole Eestis veel levinud komme, mujal maailmas aga küll. Loodan, et annan LHV aktsiate annetamisega inspiratsiooni ka teistele Eesti äritegelastele ja suurematele aktsionäridele,» ütles LHV Panga nõukogu esimees Rain Lõhmus. Annetuse tegi ta eraisikuna.

LHV Groupi kommunikatsioonijuhi Priit Rumi sõnul moodustab annetus 0,35 protsenti panga kogu aktsiate hulgast. Kokku on ettevõttel 25 767 342 aktsiat. 

Lõhmuse annetus suunatakse 26. novembril 2000. aastal loodud Rain Lõhmuse fondi. Kuivõrd see ei ole eraldi juriidiline üksus, siis kuulub selle põhikapital sihtausutuse põhikapitali hulka. Aktsiad on sihtasutuse väärtpaberikontol, mis asub LHV Pangas. Sihtasutusele tehtud annetused ei kuulu tagastamisele ehk nüüdsest kuuluvad need täielikult ERKF-ile.

LHV Groupi aktsiate dividendidest hakatakse maksma stipendiume Rain Lõhmuse fondist, mille eesmärgiks on toetada noori andeid. Senise tegevusaja jooksul on Rain Lõhmuse fondist jagatud stipendiume õpinguteks kahekümne kahele noorele andekale Eesti kultuuritegelasele.

Lõhmuse fondi stipendiaatide hulgas on sellised tuntud nimed nagu rahvusooper Estonia solist Andres Köster; Bambergi Sümfooniaorkestri soolotšellist Indrek Leivategija; rahvusvaheliselt tunnustatud viiulimängijad: Anna-Liisa Bezrodny, Juta Õunapuu, Mari Poll ja Melissa Jõesaar; pianist ja dirigent Jaan Ots; tekstiilikunstnik Kadri Klampe; fotokunstnik Paul Kuimet; koorijuht Janne Fridolin; stsenarist ja režissöör Moonika Siimets jpt.

1991. aastal asutatud Sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond juures on tänase seisuga 176 allfondi ning 9 allfondi on loomisel (esimesed sissemaksed on tehtud). 2017. aasta sügisel jagab Sihtasutus Eesti Rahvuskultuuri Fond 28. korda stipendiume ja toetusi kultuuri, hariduse, teaduse ja spordi toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles