Vaata: milline kollektsioon valmis Trad.Attack!il koostöös Kirju disaineriga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Trad.Attack! on Eesti folkmuusikaansambel, kes on viimaste aastatega paljude eestlaste südameisse pugenud. Ansambli moodustavad särasilmne Sandra Vabarna, mõnusa naabrimeheliku olemisega Jalmar Vabarna ja Tõnu Tubli.

Hiljuti ilmunud uue plaadi «Kullakarva» lood on sündinud peamiselt Tartus leiduvate arhiivimaterjalide põhjal. Arhiivis käies kuulas Sandra mitmeid hundiloitse, mis on ka oma tee laulude sisse leidnud. Ja mitte ainult laulude, vaid ka materiaalsel kujul on hundid, karud ja muud metsloomad kaunistamas Trad.Attack! «Kullakarva» kollektsiooni – pusasid, T-särke, kotte, ehteid. Küsisime Sandralt ja uurisime «Kullakarva» kollektsiooni kohta lähemalt. Ja Sandra vastas.

Trad.Attack! eestlasele tutvustamist ei vaja. Küll aga pole paljud kursis sellega, et koostöös disaineritega on valminud Trad.Attack! «Kullakarva» kollektsiooni stiilsed pusad, särgid, ehted ja kotid. Kust tekkis idee? Kuidas kollektsiooni valmimiseni jõudsite?

Meile on alati meeldinud tervikpilt. Ja ägedad fännitooted kindlasti toetavad meie loomingut, muusikat, kontserte, tegutsemist. Alguse sai see kõrvarõngastest. Kui läksin Tali poodi, nägin väga ägedaid kõrvarõngaid, mis meenutasid diskokera tükke. Kuna me kasutame diskokerasid laval, siis need sobisid ideaalselt mu kostüümi juurde. Sealt edasi tekkiski mõte selliseid tooteid ka fännidele pakkuda.

Kellega koostöös «Kullakarva» kollektsioon sündinud on?

Kuna meie lugudes on olulisel kohal loomad, küsisin brändi Kirju disainerilt, kas ta oleks meiega nõus koostööd tegema ja looma meile loomade kõrvarõngad. Ta ütles jah. Ja nii see sündis. Uute toodete disain (kullakarva pusad, särgid, kotid) tekkisid kontsertide ja videote visuaalidest, mida kasutame. Mõtlesime, et hea ja tore oleks need ka särkidele ja pusadele trükkida. Et ei oleks lihtsalt bändi nimega särgid, vaid veidi neutraalsemad, mis sümboliseerivad meie muusikat loomade kaudu.

Kuidas on loomatemaatika teie lauludesse tulnud?

Loodusel on väga suur roll Eesti pärimuses. Ja kuna meie tegeleme pärimusmuusikaga ja ammutame sealt inspiratsiooni, siis vanade laulude ja loitsude kaudu on ka loomad meieni jõudnud.

Milline metsloom sulle endale kõige rohkem meeldib ja miks?

Mul on kõigi nende vastu suur austus ja aukartus. Muuhulgas on mul ka selja peal suurem tätoveering, kus metsloomad on esindatud.

Kellele «Kullakarva» kollektsioon suunatud on?

Kõigile! Noored, eakad, lapsed – kõik, kes tunnevad, et suhestuvad loomade või meie muusikaga.

Läbivaks värvikombinatsiooniks on must ja kuld – millest see tuleneb? Kas siin taga on mingi lugu?

Jah, see on seotud meie uue albumiga «Kullakarva». Sealt tuli mõte kasutada kuldset disaini. Ja kõige paremini tuleb see välja mustal taustal.

Mis on olnud seni parim tagasiside «Kullakarva» kohta?

Et need on nii kvaliteetsed ja pehmed. Ja arvestades, et see on bändi fännikaup, siis meeldib inimestele selle suur valik.  Kiidetud on ka just disaini. Kuna toodetel ei ole suurelt kuskil bändi nime, saavad neid kanda ka inimesed, kes ei tea meist või meie muusikast midagi.

Teie esimene lugu «Kuukene» on tehtud vana loitsu baasil. Sandra, palju sa ise loitsu väesse usud?

Väga. Minu arust toimivad asjad, mida hingega teha ja öelda, kui oma energia ja meeled avada.

On sul mõni lugu rääkida seoses loitsu väega?

Meil on üks vihmaloits, kus vihm saadetakse Venemaale. Laulsime seda igal kontserdil ja kui me kaks aastat tagasi viis korda ühe suve jooksul Venemaal käisime, siis iga kord sadas. Samamoodi on Jalmar enne kontserte laulnud päikese loitsu ja nii päikese välja toonud.

Mis lugu räägivad need loomad, kes kaunistavad pusasid ja särke? Mis sõnumit need endas kannavad?

Meie lugude lugusid. Näiteks on meil uuel albumil hundisõnad või karu lugu. Oleme pannud sõnades olevad loomad toodetele. Pealegi meile väga meeldivad loomad ja neid ei pea tapma selleks, et neid kanda.

Teisalt kannab kollektsioon endas sõnumit Eesti liigirohkuse kohta nii metsas kui muusikas. Must ja nurgeline visualiseerib meie meelest konkreetsust ja sihikindlust, võidukaid loomi. Üldisemalt ehk võidukust! Inspiratsioon elusloodusest! Ei karusnaha farmidele!

Kuidas sa nende põhimõteteni jõudnud oled?

See ei ole jõudmine, vaid nii on alati olnud. Miks me kasutame ära nõrgemaid ja kaitsetuid enda heaolu nimel? Minu isa ütles alati, et ela oma vajaduste järgi. Ja karusnahast kasukas ei ole kindlasti meie põhivajaduseks.

Kas sul endal pole tõepoolest kunagi olnud pärisnahast/karvast kasukat?

Mul ei ole kunagi ühtegi kasukatki olnud.

Kas oled ka ise loomakaitse aktivist?

Ei, aga toetan neid. Teen vahepeal annetusi, jagan postitusi, et teavitada inimesi.

Millesse sa usud, Sandra?

Energiasse, headusesse, karmasse. See, mida sa peegeldad, peegeldub sinule endale tagasi.

Vaata rohkem: osta.ee/eestidisain
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles