Kümme toataime parandavad õhukvaliteeti ja tervist

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakonipuu (fotol) aitab NASA puhta õhu uuringu kohaselt õhust eemaldada benseeni, formaldehüüdi, trikloroetüleeni, ja ksüleeni.
Draakonipuu (fotol) aitab NASA puhta õhu uuringu kohaselt õhust eemaldada benseeni, formaldehüüdi, trikloroetüleeni, ja ksüleeni. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht /Scanpix

Lenduvad keemilised ühendid sisalduvad peaaegu kõikides kodus kasutatavatest vahenditest alustades puhastusvahenditest ja õhuvärskendajatest kuni putukamürgi ja mööblipoleerimisvahenditeni.

Pikaajaliselt ainetega lenduvate keemiliste ühenditega kokkupuutumine võib mõjutada tervist ja põhjustada ärritust, pearinglust, uimasust, peavalu ning hingamis- ja seedeprobleeme, vahendab terviseportaal Healthy Leo

Teatud toataimed suudavad õhust filtreerida toksiine ja saasteaineid.

Havisaba suudab õhust filtreerida benseeni, formaldehüüdi, trikloroetüleeni, ammoniaaki, ksüleeni ja tolueeni.

Rahuliilia filtreerib õhust eriti hästi benseeni ja trikloroetüleeni. Lisaks paiskab lill õhku niiskust.

Krüsanteemi teatakse rohkem dekoratiivtaimena. Lisaks silmailule aitab taim eemaldada õhust ammoniaaki ka formaldehüüdi.

Bostoni sõnajalg on väga tõhus benseeni, ksüleeni ja formaldehüüdi toaõhust eemaldaja.

Aglaoneema on samuti hea õhupuhastaja, kuid nõuab rohkem tähelepanu. Samuti tuleks taim hoida eemal koertest, kelle jaoks see on mürgine.

Draakonipuu aitab NASA puhta õhu uuringu kohaselt õhust eemaldada benseeni, formaldehüüdi, trikloroetüleeni, ja ksüleeni.

Tups-rohtliilia eest on väga kerge hoolitseda, mis tõttu ta on väga populaarne taim õhupuhastamiseks. Tups-rohtliilia puhastab õhust formaldehüüdi, ksüleeni ja tolueeni.

Harilik luuderohi eelistab hämarust. Vääntaim puhastab õhku kõikidest enamlevinud toaõhus lenduvatest kemikaalidest ning hallitusosakestest.

Areekapalmi hindas NASA oma puhta õhu uuringus parimaks õhupuhastajaks. Taim eemaldab õhust formaldehüüdi, benseeni ja süsinikdioksiidi. Taime tuleks hoida võimalikult väikses potis kitsas kohas, sest ta kasvab väga kiiresti.

Kuld-nõelköis aitab õhust eemaldada lõhnu, süsinikdioksiidi, formaldehüüdi ja benseeni.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles