Nigel suvi paneb turismiettevõtjad püksirihma pingutama

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu seikluspargi juhatuse liige Ragnar Kekkonen rääkis, et välirajad on vihmase suvega vähem kasutust leidnud, kuid päästerõngas on Lõunakeskusse rajatud sisepark.
Tartu seikluspargi juhatuse liige Ragnar Kekkonen rääkis, et välirajad on vihmase suvega vähem kasutust leidnud, kuid päästerõngas on Lõunakeskusse rajatud sisepark. Foto: Margus Ansu

Tartu seikluspargi juhatuse liige Ragnar Kekkonen tõdes, et vihmaste ilmade korral, mida sel suvel on olnud häbematult palju, käib neil tavapärasest vähem külastajaid. «On ilmselge, et sellised väliatraktsioonid sõltuvad ikka ennekõike ilmast,» lisas ta.

Selleks, et ilmast vähem sõltuda, tulebki turismiettevõttel riske hajutada. Seikluspargi päästerõngas on Lõunakeskus, kus neil on lae alla seiklusrajad veetud ning sealset tegevust ilm ei mõjuta. Samas on seikluspark ka juba teist suve võõrustanud muusikalist koguperelavastust «Tom Sawyeri seiklused».

Et seiklusparki broneeritakse tihti ka sünnipäevadeks,  on Kekkonen nii mõnelgi korral pidanud kehva ilma tõttu välja pakkuma peokohaks Lõunakeskuse seikluspargi.

«Lõunakeskuse seikluspargi mure on ainult selles, et seal peavad külastajad olema vähemalt 110 sentimeetri pikkused, ja eks väljas ole ikka rohkem atraktsioone,» sõnas Tartu seikluspargi juht.

Äiksega suletud

Kekkonen selgitas, et kehva ilma tõttu ei pruugi Tartu tervikuna turiste kaotada. «Kui külaline hommikul hotellis ärgates aknast välja vaatab ja näeb sealt vihmast ja jahedat ilma, siis ta vahetabki seikluspargis käigu näiteks Ahhaa keskuse või mõne muuseumikülastuse vastu välja.»

Kogu pere mängumaa Vudila omanik Kajar Lember tunnistas ausalt, et kaks viimast suve pole Kaiavere järve kaldal asuv mängumaa ots otsaga kokku tulnud.

Samas tõdes Kekkonen, et aja edenedes on ka inimeste suhtumine ilma leplikumaks muutunud. «Just hiljuti käis mul siin üks pere, kelle käest küsisin, kas nad ikka soovivad vihmaga rajale minna. Nad küsisid seepeale vastu, et mis see väike vihm neile siis ikka teeb,» rääkis ta.

Siiski on olnud juhuseid, kus erakordsed ilmaolud sunnivad seikluspargi uksed sulgema. 

«Äikese ja tormituulega me avatud pole,» märkis Kekkonen. Kaks nädalat tagasi Eestis möllanud maru jõudis Tartusse ajal, kui seikluspark oli juba suletud. Tormituuled seal õnneks kurja korda saata ei jõudnud.

«Esimesel hooajal, kuus aastat tagasi, oli küll korra selline maru, mis puudelt hulga kuivanud oksi küljest murdis ja parki laiali pildus. Nüüd igal kevadel enne hooaja algust käime pargipuud üle ja hoiame need korras. Pärast esimest hooaega pole ükski torm siin suurt kahju teinud,» lisas Kekkonen.

Kogu pere mängumaa Vudila omanik Kajar Lember tunnistas ausalt, et kaks viimast suve pole Kaiavere järve kaldal asuv mängumaa ots otsaga kokku tulnud. 

«Kogu meie kaheksa tegutsemisaasta jooksul on kaks viimast suve olnud ikka täiesti kohutavad. Sel aastal jõudis suvi alles juuli keskpaigaks kohale ja augustis olid vaid mõned üksikud soojad päevad,» võttis Lember viimased aastad kokku.

Kokkuhoidlik talv

Vudila omaniku sõnutsi tuleb suvega tekkinud kahjumit lappida talvehooajal, mil saab hoonekompleksi veidi kokkuhoidlikumalt majandada. «Suvehooajal on kõige kallim loomulikult inimressurss, aga sealt me kokku hoida ei tohi, sest instruktoreid on tarvis ja ilma nendeta mängumaad pidada ei saa,» ütles Lember.

Olgugi et kaks suve on Vudilale olnud keerulised, lubas Lember uuel hooajal mängumaa uksed taas avada. 

«Ega see mängumaa pidamine olegi klassikaline ettevõtlus, siin mängib juba rolli ka sotsiaalne pool. Mängumaad me peamegi rohkem nagu õhinapõhiselt ja küll see ilus suvigi ükskord tuleb,» oli Lember lootusrikas.

Viimased kuus suve on Põltsamaa lähistel Sarapiku talu pererahvas valmistanud maisilabürindi. Erand pole ka tänavune aasta. «Kõige varem oleme labürindi avanud juba 25. juulil, kuid tänavu saime 

1. augustiks selle valmis,» märkis Sarapiku talu perenaine Kristi Sakk.

Kummikutega labürinti

Ta tõdes, et külastajaid on vihmase ilmaga vähe, kuid seevastu kohtab ta tihti enda talus neid, kes end ilmast üldse häirida ei lase. 

«On selliseid ägedaid inimesi, kes panevad end soojalt riidesse, kummikud jalga, kummiülikonna selga ja lähevad siis labürinti kontrollpunkte otsima,» märkis Sakk.

Kuigi vihmane suvi pole Sarapiku taluhoovile külastajate horde toonud, pole kehv suvi Kristi Sakile põhjus pääsu labürinti sulgeda. «Jääme ikka septembri lõpuni avatuks ning teeme labürindi kindlasti ka uuel aastal,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles