Teadlased avastasid: teadvustamine aitab piirata alkoholitarbimist

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne impulsiivselt alkoholi järgi haaramist, tuleks kümme minutit keskenduda ja teadvustada endale, et teed seda refleksist.
Enne impulsiivselt alkoholi järgi haaramist, tuleks kümme minutit keskenduda ja teadvustada endale, et teed seda refleksist. Foto: JCB Prod / PantherMedia / Scanpix

Treenides oma teadlikkust 11 minutit päevas, võib alkoholitarbimine väheneda ühe veinipudeli võrra nädalas.

Teadlased usuvad, et see tehnika töötab, sest aitab inimestel keskenduda oma emotsioonidele ja keha tunnetamisele, vahendab uudisteportaal Deccan Chronicle

«Teadlikkuse harjutamine aitab inimesel aru saada kalduvusest anda kirgedele järgi refleksist,» ütles uuringu juhtivautor doktor Sunjeev Kamboj Londoni ülikooli kolledži psühhofarmakoloogia osakonnast.

Ülikooli teadlased avastasid uuringust, et 68 regulaarselt alkoholitarbivat inimest ihkasid alkoholi tarbida, kui nad tahtsid tunda õnnelikkust ja vähem stressi.

Tähelepanu suunamine nendele himudele, aitas inimestel mõista, et need on hetkelised ja mööduvad vajadused, mida pole vaja rakendada. Treeningu lõppedes pidid osalised tehnikat iga päev 15 minutit kodus läbi tegema nädal aega.

Teisele grupile inimestest soovitati alkoholi himu tekkides ennast lihtsalt rahustada.

Nendel, kes tõdesid endale, et alkoholi joomise vajadus on hetkeline, vähenes joomine kolmandiku võrra.  

Grupil, kes ennast vaid rahustas, ei vähenenud joomine nii palju.

«Impulsiivsete himude teadvustamine, aitas vähendada automaatselt alkoholi järele haaramist,» selgitas doktor Kamboj. Teadlased loodavad, et inimesed saavad teadvustamist kasutada alkoholismi ennetava abivahendina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles