Sanfranciscolased «mineerivad» paremäärmuslaste sündmuse ala koerte väljaheidetega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Francisco Crissy Field
San Francisco Crissy Field Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix

Homme leiab USAs Californias San Franciscos aset paremäärmuslaste ja neonatside sündmus, mille vastu kohalikud elanikud lubasid meelt avaldama minna.

San Francisco linnavõimud andsid paremäärmuslastele loa kasutada kokkusaamise läbiviimiseks Golden Gate’i silla juures olevat Crissy Field roheala, edastab The Guardian.

San Francisco Crissy Field
San Francisco Crissy Field Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix

San Francisco elanikud kutsusid sotsiaalmeedias paremäärmuslaste vastasele meeleavaldusele, lubades Crissy Fieldi ala «mineerida» koerte väljaheidetega.

San Francisco Crissy Field
San Francisco Crissy Field Foto: Ben Margot/AP/Scanpix

Lisaks lubasid paremäärmuslaste vastased kanda karnevali- ja klounikostüüme vihjates, et valgete ülemvõimu pooldajad ja nende vaated ei ole tõsiseltvõetavad.

Meeleavalduse korraldajad kutsusid Facebookis San Francisco koeraomanikke üles viima oma koeri häda tegema Crissy Fieldile või tooma koerte väljaheiteid sinna.

Meeleavalduse algatanud kunstniku Tuffy Tuffingtoni sõnul tekkis tal idee kasutada protestis koerakakat kui nägi ühte koera oma soolikaid kergendamas, kuid koera omanik ei korjanud seda ära. 

«Koerakaka kasutamine on kodanikuallumatus, me ei pea otsesest paremäärmuslastega kokku puutuma,» teatas Tuffington.

San Franciscos võib koera väljaheite koristamata jätmise eest saada sadadesse dollaritesse ulatuva trahvi. Facbookis arvati, et homne kakaaktsioon võib kaasa tuua vähemalt 640-dollarilise trahvi.

Paremäärmuslaste vastaste kakaprotesti suhtes on Facebookis ka kriitikat, et roheala ei tohiks sellisel viisil reostada. Meeleavalduse korraldajad teatasid, et nad koristavad ja puhastavad pärast paremäärmuslaste sündmust nimetatud ala koerakakast. 

San Franciscos on ka varem toimunud paremäärmuslaste ja neonatside kogunemisi, need muutusid vägivallatsemiseks. Selle tõttu on homme Golden Gate’i silla lähedal ja Crissy Fieldi juures palju politseinikke sündmust jälgimas.

San Francisco politsei teatel jälgivad nad ka seda, et sündmusel või selle lähedal ei toimuks provokatsioone ja terrorirünnakut.

Kaks nädalat tagasi leidis Virginias Charlottesville’is aset paremäärmuslaste kogunemine, mille vastu rassismivastased meelt avaldasid. Kahe erineva grupi vahel lahvatas vägivald. Seal sõitis noor neonats, 20-aastane James Fields vastumeeleavaldajate sekka, tappes 32-aastase Heather Heyeri ja vigastades 19 inimest.

Virginias Charlottesvile'is autoga meeleavaldajate sekka sõitnud 20-aastane James Fields / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Virginias Charlottesvile'is autoga meeleavaldajate sekka sõitnud 20-aastane James Fields / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix
Charlottesville'i rahutustes hukkunud 32-aastase Heather Heyeri foto
Charlottesville'i rahutustes hukkunud 32-aastase Heather Heyeri foto Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP/Scanpix
Paremäärmuslaste ja nende vastaste kokkupõrge Charlottesville'is
Paremäärmuslaste ja nende vastaste kokkupõrge Charlottesville'is Foto: Steve Helber/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles