Põhja-Korea tulistas välja kolm lühimaaraketti (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakorealased põhjanaabri uusi vägitegusid kajastavate hommikuste uudiste taustal.
Lõunakorealased põhjanaabri uusi vägitegusid kajastavate hommikuste uudiste taustal. Foto: ED Jones/AFP

Põhja-Korea tulistas laupäeval välja kolm ballistilist lühimaaraketti, millest üks plahvatas vahetult pärast starti ja ülejäänud kaks lendasid umbes 250 kilomeetri kaugusele, kukkudes merre.

USA armee eestkõneleja kinnitusel ei kujutanud Kittaeryongi lähedalt tulistatud raketid mingisugust ohtu Ühendriikidele ega USA Vaikse ookeani territooriumile Guamile.

«Esimese ja kolmanda raketi lend ebaõnnestus. Kolmanda puhul näib, et see plahvatas peaaegu kohe,» ütles USA regiooni väejuhatuse eestkõneleja Dave Benham. Benham lisas, et raketilaskmised leidsid aset umbes poole tunni jooksul.

Jaapani valitsuse eestkõneleja Yoshihide Suga kinnitas Tokyos ajakirjanikele samuti, et ohtu pole.

«Me võime kinnitada, et ükski ballistiline rakett meie majandustsooni ei kukkunud ja sellel polnud mingit mõju riigi julgeolekule. Peaminister käskis meil siiski valvel püsida ja vastata kohaselt igale olukorrale, et kaitsta meie inimeste elu ja vara,» ütles Suga.

Jaapan teatas reedel, et kehtestab Põhja-Korea suhtes uued sanktsioonid, külmutades riigiga äri ajavate Hiina ja Namiibia firmade varad. Samm puudutas paari füüsilist ja poolt tosinat eraisikut. Mõne päeva eest kehtestas ka USA meetmed Pyongyangiga seotud Hiina ja Vene firmade ja isikute vastu.

Lõuna-Korea ja USA kinnitasid, et kavatsevad jätkata Pyongyangi vihastanud ühisõppusi ja teha seda nüüd veelgi põhjalikumalt.

Tegemist oli esimeste teadaolevate raketilaskmistega pärast juulit, kui Põhja-Korea katsetas edukalt kaht mandritevahelist ballistilist raketti, mis analüütikute sõnul võivad küündida täiustamise korral Ühendriikide mandriosani.

Lõuna-Korea sõdur vaatamas uudistest Põhja-Korea raketilaskmist. Foto: LEE JIN-MAN/AP/Scanpix
Lõuna-Korea sõdur vaatamas uudistest Põhja-Korea raketilaskmist. Foto: LEE JIN-MAN/AP/Scanpix Foto: LEE JIN-MAN/AP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles