Ansip: Reivik ei mõjutanud võidusamba materjali vahetamist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusambast on praeguseks valmis tehtud selle betoonsüdamik.
Võidusambast on praeguseks valmis tehtud selle betoonsüdamik. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogus keskerakondlaste arupärimisele vastates, et sihtasutuse Vabaduse monument juht Aivar Reivik ei mõjutanud võidusamba materjali valimist.

«Ei, Reivikul pole olnud mitte mingisugust mõju samba materjali valikule, ei sellele, et alguses oli materjaliks dolomiit ega sellele, et hiljem valiti klaas,» vastas peaminister keskerakondlastele, kes viskasid üles kahtluse, nagu oleks Reivik mõjutanud samba autoreid kasutama samba materjalina klaasi.

Klaasi kasutamise tõttu tõusis jõuliselt päevakorrale samba valgustamisküsimused. Reivikule kuuluvas tehases Volta tegeletakse ühe haruna aga ka moodsate valgustite ja erinevate valgustuslahenduste pakkumisega.

Ka klaassammast rajav Tšehhi firma on olnud Voltaga läbirääkimistes valgustite ostmises, kuid mitte võidusamba jaoks.

Kaitseministeeriumi esindajana võidusamba rajamist vedanud ning teisalt oma firma käekäigu eest väljas olnud Reivik jäi Ansipi sõnul kahetisse rolli ning see ei tulnud samba rajamise läbipaistvusele kasuks.

Reivik sai ise ka sellest aru ja ühest rollist loobus, märkis peaminister.

Just Volta ja Tšehhi firma läbirääkimiste tõttu lõpetas kaitseministeerium lepingu Reivikuga.

Ansip loetles täna riigikogule ette ka mitmed ettevõtted, kes tegelevad võidusamba valgustuslahendusega ning Reiviku firmat nende seas polnud.

Kui algse kavandi kohaselt pidi võidusammas valmima dolomiidist, siis materjali muutmisel sai peaministri sõnul otsustavaks see, et dolomiit peab halvasti vastu erinevatele ilmastikutingimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles