India lõpetas Himaalajas vastasseisu Hiinaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja India sõdurid kõrvuti seismas.
Hiina ja India sõdurid kõrvuti seismas. Foto: DIPTENDU DUTTA/AFP/Scanpix

India teatas täna, et lõpetab Himaalajas Hiinaga kuid kestnud sõjalise vastasseisu, vahendab AFP.

India välisministeeriumi teatel jõuti Pekingis aset leidnud kõnelustel vastastikusele mõistmisele piirkonna üle, mille on enda omaks kuulutanud nii Hiina kui India liitlane Bhutan.

India välisministeeriumi teates seisis, et mõlemad riigid nõustusid tagasi tõmbuma, samas kui Hiina välisministeeriumi sõnul teeb seda vaid India. Hiina väljendas teates India otsuse üle heameelt samas lisades, et Hiina väed jätkavad patrullimist piiri Hiina poolel.

Platoo on strateegiliselt tähtis, sest annab Hiinale juurdepääsu kitsale maaribale, mis ühendab India kirdeosariike ülejäänud riigiga.

Analüütikute sõnul oli tegemist ühe märkimisväärseima kriisiga kahe tuumariigi vahel viimaste aastakümnete jooksul.

India ja Hiina vahelistel pingetel on pikk ajalugu ning 1962. aastal pidasid nad India Arunachal Pradeshi osariigi pärast maha sõja.

Tänane avaldus saabus mõni päev enne seda, kui India peaminister Narendra Modi peaks sõitma Hiinasse BRICSi riikide - India, Hiina, Venemaa, Brasiilia ja Lõuna-Aafrika Vabariigi  - tippkohtumisele.

India ja Hiina vastasseis piirkonnas algas 16. juunil, kui Hiina väed asusid Doklami platool teed ehitama ja India selle takistamiseks sinna väed viis. Hiina süüdistas Indiat nende riiki loata sisenemises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles