PÄEVAINTERVJUU Kapo eksjuht Jüri Pihl: ma ei näe tõendeid, mis viitaks Savisaare süüle (7)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine kaitsepolitsei juht Jüri Pihl ütles Postimehe otsestuudios, et ei näe probleemi, et tema poolt valimistel hääletades toetab inimene parasjagu kohtu all olevat Keskerakonda.

Keskerakonna juhtivad liikmed on Savisaare kohtuprotsessi käigus Eesti õiguskaitsesüsteemi ja protseduure teravalt kritiseerinud, nimetades kohtuid ja kaitsepolitseid kallutatuks ning Savisaart juba ette süüdi mõistetuks.

Endise kaitsepolitsei juhina leiab Pihl, et kõigil inimestel on vaba voli kritiseerida ja ennast kaitsta.

«Alati võib öelda, et ühele poolele on liiga palju tähelepanu pööratud ja et näiteks Viimsi vald on korruptsioonivastase võitluse tähelepanu alt üldse välja jäänud. Aga suur linn – palju raha, palju rikkust – eks Tallinn väärib õiguskaitseorganite tähelepanu.»

Võimude teravik Savisaarel

«Savisaare protsessi vaadates tundub mulle, et ajakirjandus on muutunud vähem teravaks, sest peale prokuröri süüdistuskõne ei näe ma mingeid tõendeid, mis viitaksid nendele tegudele. Aga küll kohtuprotsess annab sellele lõppeastmes oma hinnangu.»

Pihl toonitas siiski, et kohus on meil sõltumatu, kuid väga palju sõltub täitevvõimust ja õiguskaitseorganitest endast, kuhu nad oma teraviku suunavad.

«Kas nad suunavad selle kohalikule omavalitsusele? Kas leitakse nii palju ressursse nagu praegu Savisaare protsessi vaadates? Ressurssi tundub olevat ikka üpris palju. Võib-olla on see põhjendatud, aga need otsused teeb täitevvõim

«Võib ju kritiseerida, aga mitte miski pole takistanud Keskerakonda vaatamata kõigile süüdistustele saada peaministriparteiks. Poliitikas on ikka nii, et kui sul on rahva ja inimeste toetus, siis lõpuks sa võidad.»

Taavi Aas tegi ettepaneku

«Mul olid teatud tingimused,» sõnas Pihl Taavi Aasa ettepanekut kommenteerides, «kui need tingimused said täidetud, siis vastasin «jah».»

Peamise tingimusena tõi Pihl välja soovi Keskerakonnaga mitte liituda, seega kandideerib erakonna ridades parteitu kandidaadina. Siiski näeb endine minister sellisel käigul suuremat potentsiaali kui üksiküritajana.

«Kui oled suure erakonnaga koos – kas või kohaliku elu edendamisel – on su võimalused oluliselt suuremad kui ajutistel projektidel, mida nimetatakse teinekord valimisliitudeks,» selgitas ta.

Pihl ei soovi minna suurde poliitikasse ega võidelda oma koha nimel erakonna sees. Ta ütleb, et tema elu poliitikast ei sõltu ning tegev on ta eelkõige erasektoris: «Mulle seal meeldib, ma ei taha sealt kuhugi minna.»

«Keskerakond on juhtinud Tallinnat 12 aastat – küllaltki palju on tehtud,» märkis ta, «on olnud probleeme – nagu ütlevad mõned kriitikud – aga linn on juhitud hästi. Eriti viimastel aastatel Taavi Aasa juhtimisel.»

Endine kaitsepolitsei juht, siseminister ja sotsiaaldemokraatide varasem esimees Jüri Pihl kandideerib kohalikel valimistel Keskerakonna nimekirjas Pirita linnaosas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles