Aafrika ja Euroopa Liidu liidrid arutasid rändekriisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsme Aafrika ja Euroopa Liidu riigi liidrid arutasid esmaspäeval Pariisis võimalusi rändetulva ohjeldamiseks.
Seitsme Aafrika ja Euroopa Liidu riigi liidrid arutasid esmaspäeval Pariisis võimalusi rändetulva ohjeldamiseks. Foto: Jacques Witt / Sipa/SIPA/Jacques Witt / Sipa/SIPA

Seitsme Aafrika ja Euroopa Liidu riigi liidrid arutasid esmaspäeval Pariisis võimalusi rändetulva ohjeldamiseks Aafrikast Euroopasse.

Prantsuse president Emmanuel Macron kutsus kõnelustele Nigeri ja Tšaadi riigipead ning Liibüa ühtsusvalitsuse juhi Fayez al-Sarraj, kelle riigid asuvad Euroopasse suunduvate migrantide peamisel rändeteel. Kõnelustel osalevad ka Saksa kantsler Angela Merkel, Hispaania peaminister Mariano Rajoy, Itaalia valitsusjuht Paulo Gentiloni ja EL-i välispoliitika juht Federica Mogherini.

Euroopa riigid on valmis pakkuma Aafrika maadele arenguabi ja rahastust vastutasuks abi eest rändetulva ohjeldamisel.

Briti väljaande Guardian andmetel soovib Macron, et Euroopa Liit eraldaks Aafrika riikidele 60 miljonit eurot ebaseadusliku sisserände ohjeldamiseks. Macron soovib eriti piirivalve tõhustamist Liibüa rannikuvetes.

Olukord on siiski keeruline, sest Liibüas on mitu rivaalitsevat valitsust. Rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus on muu hulgas nõudnud, et tühistataks ÜRO 2011. aastal kehtestatud relvaembargo, et oleks võimalik tõhusamalt võidelda inimsmugeldajate vastu.

Uudisteagentuuri AP andmetel leppisid Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Hispaania kõnelustel kokku uutes suundades migratsioonipoliitikas, mille kohaselt saaksid sisserändajad taotleda turvapaika Tšaadis ja Nigeris. Kui taotleja vastab ÜRO põgenikeagentuuri nõuetele, siis saab ta vabalt Euroopasse tulla.

Riikide liidrid lubasid ühtlasi Tšaadile ja Nigerile rahalist abi piirikontrolli tõhustamiseks. Läbi Tšaadi ja Nigeri liiguvad sisserändajad Liibüasse.

Tuhanded inimesed ületavad Liibüa 5000 kilomeetri pikkust lõunapiiri, lootuses minna üle Vahemere Euroopasse. Protsess kiirenes pärast Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi surma 2011. aastal, kui inimsmugeldajad hakkasid ära kasutama riigis puhkenud kaost. Mereületust proovides on uppunud tuhanded inimesed.

Liibüa saatis möödunud nädalal Nigeeriasse tagasi 135 nigeerlasest immigranti, kes kavatsesid suunduda edasi Euroopasse. Esimene 85 migrandist grupp koguti kokku Tripoli kesklinnas ning toimetati lennujaama. iibüa deporteerib erilendudega peamiselt Kesk-Aafrikast saabunud sisserändajaid koostöös Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooniga (IOM).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles