Kofkini alluvad: Savisaarega lepingu pikendamisel ei suheldud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi prokuröril oli teisipäeval plaanis kuulata seitsme tunnistaja ütlusi, piirduti pärast lõunapausi viie tunnistaja kuulamisega. Kohus jätkab kolmapäeval kell 10.

Täna astusid tunnistajapinki Alexander Kofkini alluvad, Estkompeximi juhatuse liikmed Kristjan Kasak, Aleksandr Burõhh, Peedu Zeiger ning linnaametnikud Heili Luik ja Jüri Lump.

Estkompexim Toitlustus OÜ juhatuse liige Kasak kinnitas kohtule, et talle ei ole teada, et Kofkini firma Estkompexim Toitlustus OÜ ja Tallinna linna vahelise üürilepingu asjus oleks keegi suhelnud Tallinna linnapea Savisaarega.

Kasaku tunnistuse järgi oli ta 2014. aastal rendilepingu pikendamise juures ning pikendamise initsiatiiv tuli temalt. Kasak rääkis, et esitas lepingu pikendamiseks avalduse kas linnaosavalitsusele või mõnele abilinnapeale ning taotles 10 aasta pikkust rendilepingut sellel ajal kehtinud viie aasta asemel.

Sarnaselt Kasakuga kinnitas teine Kofkini alluv Aleksandr Burõhh, et ei tea midagi Kofkini ning Savisaare omavahelistest ärihuvidest.

Burõhhi tunnistas, et on juhatuse liige ka Meritoni hotellis, kus tema ülemuseks on samuti Alexander Kofkin. Burõhh kinnitas, et ta pole teadlik INTA konverentsi korraldamisest Meritoni hotellis ning samuti hotelli ruumide võimaldamisest Savisaarele, sest sellega tegeleb asutuses müügiosakond.

Niisamuti nagu teised kaks juhatuse liiget, kinnitas kolmanda tunnistajana ütlusi andnud Peedu Zeiger, et Kofkin ei ole talle rääkinud, nagu oleks rendilepingu teemat arutatud ka Savisaarega.

Kofkini firmale Estkompexim Toitlustus OÜ-le äripinna rentimisega Tallinna linna poolt tegelenud Kesklinna linnaosavanema asetäitja Jüri Lump ütles Harju maakohtus, et linnapea Edgar Savisaar ega ka keegi teine talle selles protsessis korraldusi ei andnud. Lump rääkis, et Estkompexim Toitlustusel oli õigus anda linnalt rendile saadud pinda allrendile ning Kofkini firma oli sellest linnavõimu ka teavitanud.

Linnaametnik: Meritoni kasuks otsustasid kongressi korraldajad

Tallinna linnakantselei välissuhete valdkonna juhi Heili Luige sõnul langetas INTA kongressi korralduskoha osas eelistuse ürituse korraldusmeeskond ning tema teada pole Tallinna linnapea Edgar Savisaar selle teema juures kaasa rääkinud. Luige sõnul käidi koos korraldusmeeskonnaga mõlemas hotellis ning pärast seda jõuti järeldusele, et Meriton sobib INTA ürituse korraldamiseks rohkem.

Luik kinnitas, et ettepanek korraldad konverents Meritonis, tuli temalt, sest see meeldis korraldustiimile rohkem. Sellest teavitati ka abilinnapead Taavi Aasa, kes Luige sõnul kinnitas kongressi toimumise Meritoni hotellis.

Kohus jätkub homme kell 10, kui tunnistusi tulevad andma veel kaks INTA konverentsi korraldustiimi kuulunud isikut.

Savisaare ja Kotka Marbella hotellituba kuulati pealt

Päeva esimene pool oli planeeritud Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare kuriteoepisoodi kirjalike tõendite uurimiseks.

Süüdistuse järgi tegi Kofkin Savisaarele kaks ettepanekut: temale kuuluva toitlustusettevõtte Estkompeximi äriruumide kümneks aastaks rendile andmise organiseerimine Tallinna vanalinnas ning INTA 38. kongressi korraldamine Meritoni hotellis. Süüdistuse järgi linnapeana tegutsenud Savisaar nõustus Kofkini tehtud ettepanekutega minna reisile Hispaaniasse, mille käigus tasus Kofkin  ööbimise, terviseprotseduuride ning auto ja autojuhi eest. Samuti käsitleb prokurör hüvena ka Meritoni hotellis toimunud kohumist Nataljaga, numbritoa eest tasus Kofkin.

Vaadeldi ka Kofkini viinerikioski püstitamist puudutavaid tõendeid kümme aastat tagasi. Evestus näitas läbiotsimise käigus leitud tõendeid, et Savisaar sai Kofkinilt 2009. aasta sügisel 500 000 krooni laenu.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus tutvustas kohtusaalis lehekülgede kaupa erinevaid kirjalikke dokumente. Ta loetles üles korrad, kus Estkompleximi töötajad läbi aastate linnavalitsuse töötajatega ühendust võtsid. Näiteks, kuidas Estkompleximi juhataja Aleksandr Burõhh pöördus abilinnapea Eha Võrgu poole, et pikendada äriruumide rendilepingut. Prokurör kirjeldas ka, mida läbiotsimise käigus linnavalitsuse töötajatelt erinevates kabinettides linnavalitsuse hoones ära korjati.

Pärast lühikest pausi rääkis prokurör, kuidas ja milliseid jälitamiseks vajalikke lubasid taotleti välisriikidest. Näiteks paigaldati helisalvestusseadmed ka Marbella hotellituppa, kus Savisaar ja Siret Kotka peatusid. Hispaania kohus pidi selleks õigusabitaotluse läbi vaatama ja kinnitama. Üle kuulati ka Malagas Savisaarele terviseprotseduure teinud asutuse esindaja.

Kaitsjad avaldasid tänase istungi alguses soovi, et prokurör annaks tunnistajate kutsumise kohta vähemalt kaks nädalat ette teada. Ka Hillar Tederi kaitsja märkis, et talle jäi nüüd muudetud ajakava järgi ainult täna ja eilne päev enda kaitsealust puudutava episoodi aruteluks ette valmistada.

Homme pärastlõunal oli planeeritud kohtusse kutsuda Savisaarega Meritoni numbritoas kohtunud Natalja N., kellega pealtkuulatud vestlust kohtus ette ei mängitud. Oliver Nääs märkis kohtule, et isikut ei olnud kohtusse kutsutavate inimeste nimekirjas ja ta taotleb seda isikut mitte kohtusse kutsumist.

Prokurör märkis, et kõigil on olnud aega samaväärselt, et alates novembris esitatud süüdistusest ja eelistungitest kevadel istungiteks ette valmistada. Prokurör lisas, et see, et Natalja on välja jäetud süüdistusakti lisast, ei tähenda, et prokurör ei soovi seda kasutada tõendina. Teema juurde tullakse tagasi homme. Kokku soovitakse istungitel üle kuulata ligikaudu 150 tunnistajat. Homme tuleb tunnistusi andma ka abilinnapea Eha Võrk.

Kohtunik ei olnud nõus, et kaitsjad vajavad lausa kahte nädalat, et end juba tuttava materjali osas ette valmistada. Kohtunik leidis, et tuleb jääda esialgse kava juurde, mis sai kokku lepitud juba tänavu märtsikuus.

Kohus oli kuni tänaseni jõudnud kuulata tunnistajatest vaid reklaamiärimees Paavo Pettaid ja ehitusärimeest Tarvo Tederit. Süüalustest on oma ütlused andnud Reiljan ja Tallinna endine linnaametnik Priit Kutser. Neist viimane lootis, et tema süüasi lõpetatakse oportuniteediga, kuid riigiprokuratuur polnud sellega päri.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles