Kohus mõistis üldkasuliku töö tunde võltsinud mehe vangi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärnu maakohus mõistis täna mehe süüdi üldkasuliku töö tundide võltsimises ja karistas teda üheaastase vangistusega.

Süüdistuse järgi esitas 46-aastane Hillar Talts 268 tunni üldkasuliku töö kohta valeandmeid, teatas Pärnu maakohus.

Pärnu maakohus karistas 2014. aastal Taltsi ühe aasta, 11 kuu ja 25 päeva pikkuse vangistusega, mis asendati 1440 tunni üldkasuliku tööga. Töötunnid tuli ära teha kahe aasta jooksul.

Perioodil 2015. aasta oktoober kuni 2016. aasta maini aitas mees kaasa kaheksa üldkasuliku töö arvestuslehe võltsimisele. Talts edastas enda üldkasuliku töö juhendajale e-posti teel töötundide tegemise kohta teadvalt valeandmed ning juhendaja, olles esitatud andmete tegelikkusele mittevastavusest teadlik, edastas need kriminaalhooldusosakonnale.

Süüdimõistetult mõisteti menetluskuluna välja sundraha 705 eurot.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud. Apellatsioonõiguse kasutamise soovist tuleb teatada Pärnu maakohtule kirjalikult seitsme päeva jooksul alates kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisest.

Sama juhtumiga seoses karistas Pärnu maakohus tänavu veebruaris kokkuleppemenetluse käigus mittetulundusühingu (MTÜ) Vana-Pärnu Kultuuriselts juhti Silvi Kanošinat tingimisi kopsaka rahatrahviga. Kohtu otsuse järgi peab naine maksma 2400 eurot, kui paneb aastase katseaja jooksul toime uue tahtliku kuriteo.

Kanošina pakkus nimelt kelmuses ja ettevõtte maksejõuetuse põhjustamises süüdi mõistetud firmade likvideerijale Hillar Taltsile võimalust kanda oma karistust, tehes kultuuriseltsile ühiskondlikult kasulikku tööd (ÜKT).

Talts pidi korrastama seltsimaja ümbrust ja tänavaid, tegema aia- ning väiksemaid remonditöid. Rookima talvel lund ja osalema Vana-Pärnu metsapargi töödel. Kanošina pidi vastutama selle eest, et Talts tööd tehes oma karistuse saaks ning kõik 1440 tundi ikka koristades ja remontides veedaks.

Naine ei pidanud korrektset arvestust Taltsi töötundide kohta ning võltsis aasta jooksul kuni 2016. aasta maini 12 ÜKT arvestuslehte. Selle tagajärjel pääses Talts vähemalt 342 töötunnist ja Kanošinast sai kriminaalkurjategija.

Taltsi kõneeristustest, turvakaamerate salvestistest, pangakaardi kasutamisest ning jälitustoimingutest selgub, et Taltsi polnud teinekord Pärnumaalgi, kui Kanošina tema töötunnid ikkagi kirja pani.

Küll sõitis mees uurimismaterjalide põhjal samal ajal ringi mööda Eestit või külastas Pärnu pubisid, restorane ja kohvikuid. Näiteks märkis Kanošina aruandesse, et Talts tegi mullu 29. aprillil kella 9–14 tööd, ent uurimise käigus tuvastati, et tegelikult veetis mees siis aega muuhulgas Endla teatri ning Port Artur 2 kohvikutes. Talts kõndinud Jannseni tänaval paikneva kultuuriseltsi majast sel päeval ainult mööda.

4. mail oleks Talts pidanud ÜKT-tunde tegema kella 11–16. Sel päeval jõudis mees uurimismaterjalide kohaselt isegi seltsimajja, kuid veetis seal vaid kuus minutit. Ülejäänud aeg kulus tal muuhulgas kaupluses, Victoria restoranis, Supelsaksade kohvikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles