Mis ajast on pärit vanimad sälinud naiste teksapüksid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levi Strauss & Co. 20. sajandi alguse teksapüksid
Levi Strauss & Co. 20. sajandi alguse teksapüksid Foto: Janerik Henriksson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Mis ajast on pärit naiste vanimad, seni säilinud teksapüksid ja kes neid kandis?

Teksafirma Levi Strauss & Co. teatel hakkasid nad spetsiaalseid  naisteteksaseid tegema 1930. aastatel ja sellest ajast on ka vanimad säilinud naiste teksapüksid, kirjutab Time Magazine.

Need teksad ostis üks rõivakollektsionäär kirbuturult, saades kohe aru, et tegemist on millegi ajaloolisega.

Neil teksadel on kõrge vööosa, vasest taskuneedid ja taga vööd meenutav lisand, mille abil sai vöökohta kitsamaks tõmmata.

Aastakümneid tagasi kandis neid pükse Viola Longacre (abielludes Viola Bedford), kes oli õpetaja ja suri 2014. aastal 100-aastasena.

Longacre’il olid need teksased jalas kui ta käis Fresno kolledži üliõpilasena Sierra mäestikus matkamas.  Longacre sai sellest kolledžist nii bakalaureuse kui magistrikraadi.

Levi Strauss & Co hakkas spetsiaalselt naistele mõeldud teksapükse valmistama 1930. aastatel kaubamärgi all Lady Levi.

Teksafirma teatel on nende arhiivis  San Franciscos naiste teksad, mis kunagi kuulusid Arizona Rimrocki farmerile Harriet Atwoodile ja mida tuntakse kui Harrieti pükse, kuid nüüd on teada, et Viola Longacre püksid on vanemad.

Teksafirma ajaloolase Tracey Paneki teatel müüdi naiste teksapükse alguses väikeses koguses kohalikes poodides, mitte suurtes kaubamajades, et saada teada, kuidas naised need vastu võtvada ja kas nad on nõus neid kandma.

Levi Strauss & Co. teksapükste detail
Levi Strauss & Co. teksapükste detail Foto: Janerik Henriksson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Panek lisas, et kui 1930. aastatel tehti teksapükste taskud tihti nahast, kuid arhiivis olevatel naistepükstel on taskud riidest. See viitab, et tegemist oli odavama katsepartiiga, millele ei tahetud nahka kulutada.

Mehed kandsid teksapükse alates 1880. aastatest, eriti populaarsed olid need püksid kauboide, farmerite ja ehitustööliste seas. Levi firma sai teksadele patendi 1873. aastal.

Levi Strauss & Co. meeste teksapüksid 1880. aastatest
Levi Strauss & Co. meeste teksapüksid 1880. aastatest Foto: Janerik Henriksson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Teksafirma hakkas naistele teksapükse tegema pärast seda, kui märgati, et naised kannavad välitingimustes tööd tehes või matkates isa või venna tekaspükse.

Naiste seas said teksad trendikaks 1940. aastatel, mil oli Teine maailmasõda, mehed olid sõdimas ja naised pidid tegema meeste töid.  Teksapükstes oli mugavam kui mõnedes teistes pükstes või seelikus.

Teksade võidukäik on aina jätkunud ja tänapäeval ei ole läänes vist ühtegi inimest, kes neid ei kanna.

Levi Strauss & Co. 20. sajandi alguse teksapüksid
Levi Strauss & Co. 20. sajandi alguse teksapüksid Foto: Janerik Henriksson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles