Pirtsaka suve järjekordne vemp: tomatid kipuvad kasvuhoonetes roheliseks jääma (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomativilju on kasvuhooneis küll palju, kuid päikesel pole võimu neid punaseks küpsetada. Vaid üksikud viljad on hakanud oranži jumet külge võtma.
Tomativilju on kasvuhooneis küll palju, kuid päikesel pole võimu neid punaseks küpsetada. Vaid üksikud viljad on hakanud oranži jumet külge võtma. Foto: Margus Ansu

Tänavune nigel suvi on visanud järjekordse vembu. Nimelt ei kipu kodukasvatajate kasvuhoonetes tomatid punaseks minema. Taimedel on küll palju vilju küljes, kuid enamjaolt on need kõik veel rohelised. Vaid mõni üksik on hakanud oranži värvi külge võtma.

«Põhjus on muidugi väga lihtne: külm suvi ja vähe päikesevalgust,» selgitas Eesti taimekasvatuse instituudi (ETKI) teadur Ingrid Bender lühidalt.

Too tomatid tuppa

Ta märkis, et vilju on tänavu tomatitaimedel palju küljes, kuid nende küpsemiseks napib päikesevalgust ja soojust. «Ööd pole meil lõppeva suve jooksul korralikult soojaks läinudki ja selle nädala algul mõõtsime Jõgeval öiseks madalaimaks õhutemperatuuriks 3,9 kraadi,» rääkis Bender.

Teaduri sõnutsi on siiski õnnega koos need aiapidajad, kes taipasid kevadel maha istutada varase valmimisajaga tomatisortide taimed. Et eestimaised tomatisordid on spetsiaalselt loodud meie jahedasse kliimasse, siis nende viljad juba siin-seal kasvuhoonetes valmivad. «Taimekasvatuse instituudi kasvuhoonetest hakkab ka saaki tulema,» lisas Bender, viidates asjaolule, et seal kasvavad vaid kodumaised tomatisordid.

Mida siis teha nende tomatitega, mis aiapidaja hoole ja armastuse kiuste ikkagi suve lõpuks valmis ei saa. «Alati on võimalik suuremad viljad rohelisena ära korjata ning lasta neil järelvalmida,» ütles Bender. Teadur rõhutas, et sellisel juhul säilitada vaid suuremaid vilju, sest need järelvalmivad väikestest palju kiiremini.

«Järelvalmimiseks tuleb tomativiljad korjata kastidesse, kuid neid ei tohiks kastis kokku kuhjata. Selle tarvis on tähtis soe ruum: ööpäev läbi vähemalt kümme kraadi, ideaalne oleks muidugi toasoe ehk üle kahekümne soojakraadi,» õpetas Bender. Sel viisil värvuvad tomatid punaseks umbes kuu ajaga, soodsatel tingimustel isegi kiiremini.

Tomatite järelvalmimisel on ka mõned miinused. Nimelt ei ole kastis küpsenud tomatid nii maitsvad kui kasvuhoones valminud. Ja kui tomatite kasvataja on korraga pannud järelvalmima hulga vilju, siis need ka valmivad ühel ajal ja tuleb kohe hoidisteks teha või ära süüa.

Kasvuhoone päikese kätte

Et kaks aastat järjest on suvi olnud pigem jahedapoolne, soovitas Ingrid Bender juba varakult kasvuhoonepidajail läbi mõelda, kuhu kasvuhoone rajada ning milliseid tomatisorte seal kasvatada. «Kasvuhoone peaks olema sellises kohas, kus see saaks päevasel ajal maksimaalselt päikesevalgust, ning parem on, kui kasvuhoone asub tuulevaikses paigas,» lausus ta. 

Veel märkis ETKI teadur, et igal juhul tasub kevadel istutada ka mõne varasema tomatisordi taimi. «Viimased kaks suve on soosinud varaste sortide kasvatajaid. Et tomatisaak kehva suve pärast päris olematuks ei jääks, pange igaks juhuks mõni varane tomatisort ka kasvama,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles