Estonia osaühing saatis lüpsjad koolitusele (4)

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Kaja Piirfeldt tutvustab Estonia OÜ lüpsjatele veiste viit põhivajadust.
Järvamaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Kaja Piirfeldt tutvustab Estonia OÜ lüpsjatele veiste viit põhivajadust. Foto: Silvi Lukjanov/ Järva Teataja

Kuigi aastaid lüpsjana töötanuile jäi mõistmatuks, mida neil veel on koolituselt juurde õppida, on Estonia osaühingu juhid seda meelt, et õppida on alati vaja ja arusaamad muutuvad ka lüpsirutiinides.

Estonia osaühingu lüpsjad said eile pidurõivais kokku Oisu alevikus asuva peakontori juhatuse ruumis. «Ega meil muidu siia väga asja ole ja koolituselegi pidime tulema kõik rohkem kohustuslikus korras,» kostis lüpsjate seast.

Üsna kummaline ja veidi koomilinegi tundus nii mõnelegi aastaid lüpsjana töötanud naisele nüüd järsku lüpsjaks õppida. «Õpime siin lehmi paremini lüpsma meelitama. Olen seda 27 aastat teinud, kuid nüüd saame siin koos teada, mida tegelikult teeme ja kui õigesti või  valesti midagi teeme,» selgitas lüpsja Kaja Seero.

«Võibolla selgub, et  meil polegi midagi õppida, ja anname õpetajale hoopis teadmisi tegelikust elust,» lisas 15 aastat lüpsjana töötanud Irina Kerem.

Et viimane koolitus meenus lüpsja Aira Vaheojale vähemalt 15 aasta tagant, pidas ta seda heaks võimaluseks. Farmijuhataja ja velskrina töötav Aive Hommik oli samuti seda meelt, et teadmisi on alati juurde tarvis.

Lüpsjatele koolitust korraldava Järvamaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Kaja Piirfeldt sõnas, et õpilasi on 30. «Estonia OÜga toimub töökohapõhine õpe tööandja soovil kolmes grupis, sest keegi peab ju lehmi ka lüpsma,» lisas ta.

Piirfeldt lubas, et pärast koolitust teavad kõik, kuidas teha oma tööd kergemini ja paremini nii, et nad tunnevad ennast hästi ja loomad on rahulolevad. «Koolitusel panen lüpsjaid ka mängima, hüppama ja tantsima ning selguvad murekohad, mis vajavad parandamist,»  lausus ta.

Edukalt lõpetanutele kirjutab kutsehariduskeskus tunnistusele «põllumajandustöötaja, osakutse lüpsja, tase 4». See on Piirfeldi selgitusel lüpsjatele kõrgeim tase ja näitab töötajat, kes on võimeline iseseisvalt töötama, uutele olukordadele reageerima ja oma tegevuse eest vastutama.

Estonia OÜ juhatuse liige Ain Aasa on seda meelt, et aina arenevas elus tuleb tunda uusi suundi. «Me ise ka käime koolitustel ja nii otsustasime ka lüpsjatele anda võimaluse õppida kollektiivselt ja töökohal,» lausus ta. «Arusaamad muutuvad ka lüpsirutiinides, on hea teada, mis maailmas toimub.»

Samuti on Aasa meelest hea rutiini lõhkuda, milleks on lüpsjatele kokkusaamine teises keskkonnas. «Koolituse edukalt lõpetanutele saab osaks ka kindlasti mingi väärikas tähelepanu,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles