Uuring: Gröönimaa eraldumine tõi kaasa kliima soojenemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gröönimaa
Gröönimaa Foto: David Goldman/AP/Scanpix

Rühm teadlasi väidab, et 56 miljonit aastat tagasi soojenes kliima rohkete vulkaanipursete tagajärjel, mis vallandusid, kui Gröönimaa eraldus Euroopast ja tekkis Atlandi ookeani praegune põhjaosa, kirjutab ERR Novaator.

See väide, mida toetavat uurimust kirjeldav artikkel on leidnud avaldamist ajakirjas Nature, kummutab, kui see õigeks osutub, seni laiemalt levinud arusaama, et toonase globaalsoojenemise põhjuseks oli settekivimitest vabanenud metaan. Mõlema seletuse ühisosa on mõistagi see, et soojenemise põhjuseks oli niinimetatud kasvuhoonenähtus, mille tekitasid atmosfääri jõudnud kasvuhoonegaasid.

Marcus Gutjahr Inglismaalt Southamptoni ülikoolist ja Saksamaalt ookeaniuuringute Helmholzi keskusest ning ta kolleegid jõudsid nüüd oma vulkaanilise seletuseni, uurides tillukeste mereelukate foraminifeeride ehk kambriliste kodasid.

Kuidas loomakeste jäänused muistsest kliimamuutusest kõnelesid, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Uuring ilmus teadusajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles