Video: Tai esimene naispeaminister on teadmata kadunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yingluck Shinawatra
Yingluck Shinawatra Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Kaks aastat võitles endine Tai peaminister Yingluck Shinawatra korruptsioonisüüdistustega ja väidetega, et ta oli läinud riigile maksma miljardeid dollareid. Kohtupingis istus ta regulaarselt, samas toetajaskonnale kinnitades, et võitleb kindlalt lõpuni. 

Tai esimene naispeaminister ning eksiilis viibiva, kuid jätkuvalt mõjuka endise valitsusjuhi Thaksin Shinawatra õde, tõrjuti ametist vastuolulise kohtuotsusega vahetult enne 2014. aasta 22. mai sõjalist riigipööret.

«Oodake ja te näete,» ütles Yingluck Bangok Postile läinud kuul. «Käin viimse päevani kohtus. Kohtume seal.»

Tai endise peaministri Yingluck Shinawatra toetajaskond talle esitatud süüdistuste vastu meelt avaldamas. Foto: Wason Wanichakorn/AP/Scanpix
Tai endise peaministri Yingluck Shinawatra toetajaskond talle esitatud süüdistuste vastu meelt avaldamas. Foto: Wason Wanichakorn/AP/Scanpix Foto: Wason Wanichakorn/AP

Kuid läinud reedel, kui saabus aeg kuulda Tai ülemkohtu lõplikku otsust, polnud Yingluckist haisugi. Ta saatis kohtule sõna, et oli äkitselt haigestunud. Yinglucki erakonna juhtivliikmete arvates aga lahkus ta hoopiski riigist, et mitte silmitsi seista kuni kümneaastase vangistusega.

 Tai endise peaministri Yingluck Shinawatra toetajaskond talle esitatud süüdistuste vastu meelt avaldamas. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/Scannpix
 Tai endise peaministri Yingluck Shinawatra toetajaskond talle esitatud süüdistuste vastu meelt avaldamas. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/Scannpix Foto: Gemunu Amarasinghe/AP

Tema asukoht on seni teadmata, kuid arvatakse, et Yinglucki põgenes Thaksini juurde, kes elab eksiilis Araabia Ühendemiraatides Dubais.

Kohtusse mitteilmumisega kaotas Yingluck 900 000-dollarilise kautsjoni, mille vastu ta vabaduses viibis. Lisaks tekitas tema kadumine poliitilise kaose tema erakonnas. «On väga keeruline mõelda, kuidas edasi liikuda,» ütles Chaturon Chaisang, kes teenis Yinglucki valitsuses haridusministrina.

Tai ülemkohtu valvurid 25. augustil Yingluck Shinawatra saabumist ootamas. Foto: Sakchai Lalit/AP/Scanpix
Tai ülemkohtu valvurid 25. augustil Yingluck Shinawatra saabumist ootamas. Foto: Sakchai Lalit/AP/Scanpix Foto: Sakchai Lalit/AP

Yinglucki vend Thaksin otsustas Dubaisse põgeneda peale 2006. aastal aset leidnud sõjalist putši, mille käigus ta peaministrikohalt eemaldati. Viis aastat peaministrina töötanud Thaksin seisis silmitsi korruptsioonisüüdistusega.

Jõukas ärimees Thaksin omas kunagi Inglise jalgpalliklubi Manchester Cityt. Tal on eralennuk ja kodud eri maailma linnades, kaasa arvatud Dubais.

Thaksin Shinawatra Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP/Scanpix
Thaksin Shinawatra Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP/Scanpix Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

«Yinglucki kadumine oli omamoodi võit kindralitele,» ütles Bangoki Chulalongkorni ülikooli politoloogia professor Thitinan Pongsudhirak ja lisas, et see lisas tema süüdistustele legitiimsust.

Peaministrina tõstis Yingluck miinimumpalka 40 protsenti ja käivitas riisihaldamisplaani, mis nägi ette, et vaestele põllumeestele makstaks riisi eest turuhinnast kõrgemat hinda.

Valitsus ostis plaani alusel suure hulga riisi lootuses, et see õnnestub kasumiga maha müüa. Kuid riisi hind maailmaturul hoopiski langes. Nii jäi miljoneid tonne riisi riigi ladudesse mädanema ja tekitas Taile miljardeid dollareid kahju.

Läinud aastal käskis Tai valitsuskomitee Yingluckil miljard dollarit kahjutasu maksta. Läinud kuul arestisid riigi uued liidrid enne lõplikku kohtuotsust tema pangakontod.

Eelmisel reedel, mil endisele peaministrile pidi teatavaks tehtama kohtu otsus, mõistis sama kohus 20 teist isikut riisihaldamisplaanist ebaseadusliku kasumi teenimises süüdi. Viis neist olid Yinglucki endised alluvad. Neile mõisteti 24–42 aasta pikkused vanglakaristused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles