Mitu kooli sai algavaks õppeaastaks uue kuue

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forseliuse kooli direktor Jüri Sasi näitas renoveeritud esimese klassi ruumi, kus kõik on uus.
Forseliuse kooli direktor Jüri Sasi näitas renoveeritud esimese klassi ruumi, kus kõik on uus. Foto: Sille Annuk

​Nii nagu igal suvel, on selgi aastal käinud koolimajades ja lasteaedades kiire ehitus, et enne uue kooliaasta algust kõik vajalikud tööd valmis jõuda.

Tartu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärve sõnul on linn sel aastal investeerinud kaheksa miljonit eurot koolide ja lasteaedade renoveerimiseks. Siia tuleb liita veel toetused, tänu millele haridusasutused uue ilme said. 

Renoveeritud koolid

Metsjärv peab selle aasta suurimaks tööks Raatuse koolimaja remonti. Hoone täielikku renoveerimist alustati sel suvel ja maja peaks olema õpilastele avatud taas 1. septembril 2018. Raatuse koolimaja remont läheb maksma kaheksa miljonit eurot, millest osa katab linn. 

Järgmine objekt, millele Metsjärv viitas, on Kesklinna kooli juurdeehitis. Koolimajale ehitatakse juurde üks korrus ja renoveeritakse vana maja fassaad. Lisaks tehakse ventilatsioonitööd. Juurdeehitis ja remont peaks valmima jaanuariks. Metsjärve sõnul toimub ehituse ajal koolis ka õppetöö. 

Järgmisel aastal on plaanis täielikult renoveerida ka Variku kool. Praegu on käsil projekteerimine. Plaan on ehitustöid alustada pärast 2018. aasta jaanipäeva ja tööd tuleks lõpule viia 2019. aasta 1. septembriks. 

Täielik renoveerimine on kvaliteetsem ja põhjalikum, sest kõik tööd saavad tehtud õiges järjekorras, ütles ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv.

«Täielik renoveerimine on kvaliteetsem ja põhjalikum, sest kõik tööd saavad tehtud õiges järjekorras,» rääkis Metsjärv. Koolides tehakse remonti tavaliselt ühe perioodi ehk ühest suvest teise lõpuni. 

Metsjärv ütles, et lisaks suurtele töödele, mis selgelt silma paistavad, on tähtsad ka väiksemad uuendused. Sel suvel renoveeriti Forseliuse kooli kaks klassi. 

Forseliuse kooli direktor Jüri Sasi rääkis, et ühest ruumist sai 1.c klass ja teises uuendatud klassiruumis hakatakse õpetama inglise keelt. Ruumidesse pandi interaktiivsed tahvlid, millele saab kirjutada ja joonistada sõrme ja sobiva pliiatsiga. Esimese klassi mööbel on pärit Lätist.

Tamme gümnaasiumi poisid ja tüdrukud said omale eraldi tööõpetuse ning käsitöö ja kodunduse klassid ning Miina Härma koolis remonditi tualetid.

Remonditi ka riigikoole

Riigi Kinnisvara avalike suhete juht Madis Idnurm sõnas, et Tartus said uue kuue kuulmis- ja kõnehäirega laste haridusasutus Hiie kool ja nägemispuudega lapsi õpetav Emajõe kool. Sellel aastal lõpetati Hiie koolis peatrepi korrastamine, spordisaali remont, staadioni rekonstrueerimine, uksesulgurite paigaldamine õpilaskodule ja õppehoone fassaadi rekonstrueerimine.

Septembrisse jääb veel valve- ja häiresüsteemi nüüdisajastamine. Oktoobris plaanitakse renoveerida koolimaja katus ja ehitada ventilatsioonisüsteem. Idnurme sõnul on viimane eriti oluline, et  tagada nõuetekohane sisekliima. Veel lisas ta, et kõik tööd tehakse nii, et need õppetööd ei häiriks. Hiie kooli tööde kogumaksumus on 890 000 eurot. 

Ka Emajõe kooli sisekliima paraneb sel sügisel, kuna ehitatakse ventilatsioonisüsteem. Lisaks renoveeritakse elektrisüsteem ja vahetatakse tualettruumi põrand. Veel sel aastal plaanitakse alustada ajaloolise koolimaja katuse ja fassaadi remondi projekteerimist. 

Tartu vanalinna muinsuskaitsealal asuva ja 1841. aastal ehitatud koolimaja fassaad saaks pärast tööde lõppu uue väljanägemise. 2017. aastal kavandatud tööde maksumus on 251 000 eurot. 

Koolid, mis teevad sel aastal läbi uuenduskuuri 

  • Tartu Raatuse kool
  • Tartu Kesklinna kool
  • Miina Härma gümnaasium
  • Tartu Forseliuse kool
  • Tartu Tamme gümnaasium
  • Tartu Hiie kool
  • Tartu Emajõe kool
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles