Video: Charlie Hebdo kujutab Texase tulvaveeohvreid neonatsidena (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Hebdo esikaas
Charlie Hebdo esikaas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Prantsuse satiiriajakiri Charlie Hebdo on oma uues numbris pannud kokku kaks USAga seotud asja,  USA Texase osariigi orkaan Harvey ja üleujutusohvrid ning probleemid paremäärmuslaste ja neonatsidega.

Provokatiivsel esikaanel on näha tulvavett ning veest välja ulatuvaid käsi koos haakristilippudega, juures on tekst: «Dieu existe! Il a noyé  tous les néo nazis du Texas! (Jumal on olemas! Ta uputas kõik Texase neonatsid), edastab The Independent.

Charlie Hebdo esikaas
Charlie Hebdo esikaas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Charlie Hebdo nüüdne esikaas ja sellega kaasnev lugu on saanud sotsiaalmeedias nii positiivset kui negatiivste vastukaja.

On neid, kes peavad seda heaks võllanaljaks, kuid ka neid, kes peavad seda äärmiselt solvavaks, sest mängu on toodud looduskatastroofi ohvrid.

«See on ääretult solvav, mis õigusega peab Charlie Hebdo end jumalaks, keda ei tohi mitte keegi kritiseerida, kuid see väljaanne tohib kõigi kulul nalja teha?» teatas USA väljaande National Review ajakirjanik Tiana Lowe.

Väljaande Politico karikaturist Matt Wuerker omakorda arvab, et Texase ja texaslaste õnnetuse üle irvitamine näitab halba maitset.

Ta kritiseeris ka Charlie Hebdo karikatuuri, millel on kujutatud meest, kes on tulvavee tõttu maja katusel ja ta kannab lõunaosariikide lipuga T-särki. Päästjad tõstavad meest katuselt helikopterisse ja ta arvab, et inglid saabusid talle appi ja ta hüüab «Inglid! Jumal saatis nad!» Siis tuleb puänt «Ah, tegelikult on need rannavalve päästjad, kelle saatis valitsus».

Washington Posti arvates ei ole Charlie Hebdol sobilik selliseid karikatuure avaldada, kuna kriisiolukord Texases kestab ja inimesed vajavad seni päästmist. Lisaks on tekkinud probleeme varastega, kes käivad tühjendamas inimestest mahajäetud maju, kuigi politsei ja meedia on selle eest hoiatanud. 

Texase üleujutus
Texase üleujutus Foto: ADREES LATIF/REUTERS/Scanpix
Texase üleujutus
Texase üleujutus Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix
Röövleid hoiatav silt Texases
Röövleid hoiatav silt Texases Foto: RICK WILKING/REUTERS/Scanpix

Charlie Hebdo on kogu aeg olnud provokatiivne ega ole jätnud puudutamata maailma ühtegi suuremat juhtumit ja ebakõla. Selle väljaande eriliseks maiuspalaks tunduvad olevat islam ja moslemid, sest nende pilamisega alustati kaua aega tagasi.

Charlie Hebdo REUTERS/Eric Gaillard
Charlie Hebdo REUTERS/Eric Gaillard Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

2010. aasta esikaanel oli näha jooksmas alasti mosleminasit, kes oli riided seljast võtnud ja kannab neid kokkupanduna kaasas. Juures oli tekst «Kanna burkat seespool».

Mitme numbri esikaanel on pilatud moslemitele tähtsat provhet Muhamedi, keda on kujutatud nii fundamentalisti kui terroristina. 2014. aastal kujutati prohvet Muhamedi äärmusrühmituse Islamiriik kätte langenuna ja džihadistid võtavad tal pea maha. Muhammed ütleb siis, et idioodid, kas te ei saa aru, et olen teie prohvet.

Tegemist oli viitega Islamiriigi julmadele hukkamisvideotele, mis sotsiaalmeedias levisid.

Prohvet Muhamed Charlie Hebdo esikaanel / BENOIT TESSIER/REUTERS/SCANPIX
Prohvet Muhamed Charlie Hebdo esikaanel / BENOIT TESSIER/REUTERS/SCANPIX Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Selle aasta juuninumbri esikaanel näenb Briti peaministrit Theresa Mayd, kellel on pea otsast löödud. Tegemist oli vihjega Brexitile ehk Ühendkuningriigi lahkumisele Euroopa Liidust.

Samuti pilati sel kuul Hispaanias Barcelonas aset leidnud autorünnakut, milles kaotas elu 13 inimest ja umbes 130 sai vigastada. Selle juures oli tekst, et Islam on jäädavalt rahureligioon.

Charlie Hebdo islamipilamised tõid 7. jaanuaril 2015. aastal kaasa rünnaku Pariisi toimetusse. Relvastatud ründajad avasid tule, tappes 12 inimest, kelle seas oli mitmeid tuntud karikaturiste.

Pariisis kiirabi ja politsei pärast Charlie Hebdo rünnakut sündmuskohas
Pariisis kiirabi ja politsei pärast Charlie Hebdo rünnakut sündmuskohas Foto: FRANCOIS MORI/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles