Galerii: Amazonase vihmametsast avastati pea 400 uut taime- ja looma liiki

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suur osa avastatud liikidest elavad inimtegevusest ohustatud piirkondades, kirjutab BBC.

Uuringu läbi viinud Maailma Looduse Fondi WWF ja Brasiilia Mamiraua Jätkusuutliku Arengu Instituudi kinnitusel leiti uus liik iga kahe päeva tagant.

Kokku avastati:

  • 216 taimeliiki
  • 93 kalaliiki
  • 32 kahepaikset
  • 20 imetajat
  • 19 roomajat
  • Üks lind

Aastatel 2014-2015 läbi viidud välitööde põhjal valminud raport on juba kolmas omalaadne, aastatel 1999-2015 avastati koguni 2000 uut liiki.

Maailma Looduse Fondi Brasiilia-poolse koordinaatori Ricardo Mello sõnul on fakt, et teadlased Amazonasest ikka veel uusi liike leiavad, tõestus veel teha oleva töö hulgast. Samas on piirkonnas intensiivistuv põllumajandus ja metsalangetamine pannud kogu ökosüsteemi aina kasvava riski alla.

«Kõik avastatu liigid, kõik 381 neist, on piirkondades, kus inimkond Amazonast hävitab. See on väga oluline, kuna tähendab, et meie majandustegevus hävitab liike isegi enne kui me neid tundma saame,» ütles Mello BBC’le.

Raporti väljatulemise ajastus on omamoodi märgiline, kuna sel teemal on riigis käimas suured vaidlused. Käesoleval nädalal andis riigi president välja korralduse lõpetada Renca looduskaitse ala tegevus, et lubada Eesti-suurusesse piirkonda kaevandusettevõtted ja kaevandused. Päev hiljem peatas riigi föderaalkohus küll otsuse, kuid arvata võib, et vastuolud ärihuvide ja looduskaitse vahel jätkuvad.

Uusi liike kirjeldava raportiga saab lähemal tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles